Euron isähahmo kuollut

Euroopan yhteisvaluutan euron keskeinen suunnittelija ja puolustaja, italialainen Tommaso Padoa-Schioppa on kuollut. Euroopan keskuspankin ensimmäiseen johtokuntaan kuulunut Padoa-Schioppa tunnettiin yhteisvaluutan vahvana puolestapuhujana.

Ulkomaat
Tommaso Padoa-Schioppa
Tommaso Padoa-Schioppa (1940-2010)AP Graphics Bank

Tommaso Padoa-Schioppa kuoli eilen 70 vuoden iässä. Hän sai sairaskohtauksen roomalaisessa palatsissa järjestetyillä päivällisillä ja kuoli myöhemmin sairaalassa.

Ekonomistin koulutuksen saanut Padoa-Schioppa toimi Euroopan komission talousasioista vastaavana johtajana 1979 - 1983. EKP:n ensimmäisessä kuusijäsenisessä johtokunnassa hän vastasi kansainvälisistä suhteista, maksujärjestelmistä ja pankkijärjestelmän valvonnasta. Hän kiersi ahkerasti maailmaa puhumassa yhteisvaluutan puolesta.

Arvostettu eurooppalainen

Padoa-Schioppa oli "Euroopan yhdentymisen ja euron luomisen kantava voima", sanoi Euroopan neuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuy. Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso luonnehti häntä "suureksi eurooppalaiseksi ja yhdeksi euron isistä".

Myöhemmin Padoa-Schioppa toimi Italian valtiovarainministerinä Romano Prodin hallituksessa. Viime aikoina hän oli toiminut Kreikan hallituksen neuvonantajana talouskriisistä selviämisessä.

- Hän osasi muuttaa eurooppalaisen ihanteen konkreettisiksi analyyseiksi ja hankkeiksi, sanoi Italian presidentti Giorgio Napolitano.

Kreikan pääministeri Georgios Papandreou kehui Padoa-Schioppaa siitä, että tämä halusi vaikeina aikoina osoittaa Kreikalle solidaarisuuttaan.

- Hän oli todellinen kreikkalainen, Papandreou sanoi.

Lähteet: AP, AFP