1. yle.fi
  2. Uutiset

Itämaiset maustesekoitukset

Tällä kertaa ei valmisteta varsinaista ruokaa, vaan maustetahnoja helpottamaan kaukokaipuuta. Mausteseokset johdattelevat Kiinan, Intian ja Thaimaan makuihin. Omatekoiset maustetahnat käyvät mainiosti vaikka viime hetken lahjavinkiksi.

Voita & Sokeria
Anu Brask valmisti omia maustesekoituksia.
YLE

Kiinalainen viisimauste

6 tl sichuaninpippureita

3 rkl fenkolin siemeniä

15 tähtianista

3 rkl jauhettua kanelia

1 ½ tl jauhettua neilikkaa

Paahda sichuaninpippureita ja fenkolinsiemeniä kuivalla pannulla miedossa lämmössä kunnes niistä irtoaa tuoksua, noin 3minuuttia.

Jauha paahdetut mausteet ja tähtianikset morttelissa tai maustemyllyssä. Siivilöi seos siivilän läpi ja sekoita joukkoon kaneli ja neilikka.

Säilytä tiiviissä rasiassa.

Tällä ohjeella saat mausteseosta reilun 1 dl.

Garam Masala

2 rkl kokonaisia kardemummansiemeniä

4 kanelitankoa

2 rkl kokonaisia mustapippureita

6 rkl korianterinsiemeniä

4 rkl kuminansiemeniä

2 tl jeeran siemeniä

1 tl kokonaisia neilikoita

1/2 tl muskottipähkinää

Kuumenna mausteita muskottia lukuun ottamatta kuivalla pannulla miedossa lämmössä noin 3- 4 minuuttia. Jäähdytä.

Jauha jäähtyneet mausteet morttelissa tai sähköisessä maustemyllyssä. Lisää viimeiseksi jauhettu muskotti.

Halutessasi voit siivilöidä kuorenpalat seoksesta. Säilytä tiiviissä astiassa.

Ohjeella noin 2 dl maustetta.

Vihreä Thai curry -tahna

4 -6 pientä tuoretta thaichiliä, vihreää

2 shalottisipulia

2 valkosipulin kynttä

5 cm pala inkivääriä

2 cm pala galangal juurta

2 vartta sitruunaruohoa

8 kaffirlimen lehteä (tai limen kuorta)

1-2 limen mehua

puntti tuoretta korianteria

½ puntti thai basilikaa

5 valkopippuria kokonaisena

1 rkl korianterin siemeniä

1 tl juustokuminan siemeniä

2-3 tl thaimaalaista kalakastiketta tai soijaa

3 rkl öljyä

(suolaa)

Paahda pippureita, kuminaa ja korianterin siemeniä kuivalla pannulla.

Halkaise chilit ja poista siemenet. Kuori ja pilko sipuli, valkosipulit, inkivääri ja galangaljuuri. Pätki sitruunaruoho ja suikaloi limenlehdet.

Sekoita ainekset tehosekoittimessa karkeaksi tahnaksi. Maista varovasti (tulinen). Lisää kalakastiketta, suolaa ja limemehua tarpeen mukaan.

Säilyy jääkaapissa lasitölkissä pari viikkoa.

Tällä määrällä teet thaicurry-ruokia 8 hengelle.

Ohje: Anu Brask

Lue seuraavaksi