Teräväpiirto-tv tulee, ovatko kuluttajat valmiita

Yle lupaa aloittaa uuden sukupolven teräväpiirtolähetykset tv:ssä vuonna 2011. Mutta uusi tekniikka tuo monelle taaskin yllätyksiä. Mainosmiesten tuotekuvaukset antavat liioitellun kuvan taulutelevisioiden ominaisuuksista.

Teräväpiirtonäytöt
Tv-myyjä Jarmo Jokinen
Tv-myyjä Jarmo Jokinen lohduttaa, että teräväpiirtolähetykset eivät välttämättä pakota laiteostoksille.YLE / Pertti Lampinen

Vain uusimmat kaapelivastaanottimet osaavat käsitellä teräväpiirtosignaalia. Tulevaa antennivastaanottoa varten teräväpiirtotelevisioita on markkinoilla vasta muutama. Niihin vastaanottimiin, jotka eivät kykene teräväpiirtolähetysten vastaanottoon, voidaan hankkia teräväpiirtodigiboxi.

Nykyiset tv-vastaanottimet pystyvät näyttämään teräväpiirtokuvaa muista kuvalähteistä. Full HD -televisio näyttää sen oikeasti, HD ready näyttää kyllä kuvan, mutta huonompilaatuisena eikä kiertoteitä tai apulaitteita tähän vaivaan ole.

Teräväpiirto-ohjelmia saa maksukanavilta ja blue-ray-elokuvatallenteina. Tv:n peruskanavilla ei teräväpiirtotarjontaa ole vielä ollut.

Mitä miettii ostaja televisiota ostaessaan?

Tv-myyjä Jarmo Jokinen Hämeenlinnan Expertiltä kertoo, että asiakkaat eivät yleensä tiedä, että tv:n näyttö eli paneeli ja toisaalta vastaanotin ovat eri asioita. Näyttöön voi saada teräväpiirtokuvan esimerkiksi blue-ray-soittimesta, mutta laitteen vastaanotin ei välttämättä pysty välittämään kaapelin tai antenniverkon teräväpiirtosignaalia. Siihen tarvitaan teräväpiirtovastaanottimella varustettu televisio.

Peruskanavilla ei teräväpiirtotarjontaa ole vielä ollut. Kuvalähteenä teräväpiirtoa kaipaaville ovat olleet elokuvalaitteet eli blue-ray-soittimet. Nyt kuitenkin Yle on luvannut teräväpiirtolähetyksiä peruskanaville jo parin vuoden päästä. Mitä siis miettii ostaja tässä uudessa tilanteessa televisiota ostaessaan?

- Tuossa seinällä on laitteita HD- ja digi-virittimellä, sekä antenni- että kaapeliverkkoon. Ensimmäiset teräväpiirtovirittimillä varustetut antenni-tv:t ovat juuri tulleet myyntiin. Teräväpiirto on näkynyt jo kaapeliverkossa. Teräväpiirtolähetysten siirtyessä myös antenniverkkoon laitteita ei ole pakko vaihtaa. Mutta jos haluaa terävän kuvan, tulee ostosreissu, sanoo Jarmo Jokinen.

Lähteet: YLE Häme