On aika tehdä piparkakkutalo!

Taitavat jauhopeukalot tekevät piparkakkutalosta melkein millaisen tahansa, muumitalosta prinsessan linnaan. Ensikertalaisen on ehkä syytä tyytyä hieman yksinkertaisempaan taloon. Mutta kyllä aloittelijakin voi tässä puuhassa onnistua!

piparkakut
Valmis piparkakkutalo.
YLE

Piparkakut on Suomessa tunnettu jo satojen vuosien ajan. Piparkakkutaloja sen sijaan on tehty vasta 1920-luvulta lähtien. Vuosikymmenten kuluessa taloista on tullut aina vain hienompia ja upeammin koristeltuja.

Kun piparkakkutaloa tekee, on hyvä tietää muutamia niksejä. YLE Pohjois-Karjalan toimituksessa talon sai tehtäväkseen Tapio Laakkonen. Pohjois-Karjalan Marttojen kotitalousneuvoja Jaana Korhonen tuli avuksi, ja hienohan siitä talosta hänen neuvoillaan tulikin kuten yllä olevista kuvista näkyy.

Jaanan vinkit

Kotitalousneuvoja Jaana Korhonen neuvoo tekemään piparitalon osat hyvissä ajoin etukäteen. Huolellisuus on joka vaiheessa valttia.

- Talon osat voi suunnitella itse tai käyttää valmiita muotteja.

- Tärkeää on että osat ehtivät varmasti jäähtyä. Jos piparkakkuelementit leviävät uunissa, niin niitä voi heti uunista otettua leikata muotoonsa terävällä veitsellä.

- Talo kootaan riittävän isolle piparkakkulevylle. Levyn voi asetella vaikkapa foliolla vuoratun tarjottimen tai pahvin palasen päälle.

- Ennen talon kokoamista elementit koristellaan. Koristeluun voi käyttää mm. tomusokeri-munanvalkuais-kuorrutusta ja erilaisia karamelleja.

- Osien liimaamiseen käytetään kuumennettua hienoa sokeria. Kuumentamiseen käytetään rautapannua. Sokerin sulattamisessa kannattaa olla tarkkana. Ensin sokeri sulaa hyvin hitaasti, mutta lopulta se käykin hyvin nopeasti. Pannu otetaan välillä pois keittolevyltä, jotta sula sokeri ei pala. Sokeri on hyvin kuumaa, joten varovasti!

- Talo kootaan sulaa sokeria käyttäen osa kerrallaan. Viimeiseksi liimataan katto paikalleen.

- Taloon voi tehdä savupiipun esimerkiksi vaahtokaramellista tai sokeripaloista.

- Lopuksi koristellaan talon nurkat tomusokeri-munanvalkuais-kuorrutuksella ja viimeistellään koristelu. Lumihunnuksi voi käyttää tomusokeria.

Oletko taitava piparitalon tekijä?

Jos sinulla on kuvia tekemästäsi piparkakkutalosta, niin julkaisemme niitä mielellämme - ideaksi ja inspiraatioksi muillekin. Emme maksa kuvista julkaisupalkkiota. Voit lähettää kuvia sähköpostiimme osoitteella pohjoiskarjalan.radio@yle.fi

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala