1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lemmikkieläimet

Lemmikki, varo joulusuklaita ja kinkun luuta!

Lemmikin omistaja ja itse lemmikki voivat joutua jouluna ikäviin tilanteisiin, jos koira popsii joulusuklaat tai kissa pätkän lahjanarua. Myös ummetus ja suolitukokset ovat karvaisille ystävillemme yleisiä jouluvaivoja.

Kuva: YLE

- Jouluna on perinteisesti tarjolla paljon suklaata. Lemmikkien ulottuvilta se kannattaa kuitenkin pitää poissa, sillä suklaa sisältää lemmikeille myrkyllisiä aineita. Myrkylliset aineet ovat metyyliksantiineja, kuten teobromiinia ja kofeiinia. Tummassa suklaassa niitä on eniten, kertoo eläinlääkäri Mari Vainionpää.

Suklaasta aiheutuvia myrkytysoireita ovat muun muassa sydämen tykytys, mahakivut, oksennus, ripuli, levottomuus ja läähätys. Oireet voivat alkaa vuorokaudenkin viiveellä.

- Jos epäilee suklaamyrkytystä, kannattaa ottaa yhteyttää eläinlääkärille ja selvittää, minkä kokoinen koira on kyseessä ja kuinka paljon suklaata se on arviolta syönyt.

Ksylitoli voi tappaa

Suklaatakin pahempi on kyslitoli. Jo pari kyslitolipastillia voi koitua pienen koiran kohtaloksi. Myrkytysoireita ovat esimerkiksi oksentelu, tärinä ja hermostuneisuus.

-Kyslitoli aiheuttaa koiralle voimakkaan insuliinivasteen, joka johtaa verensokerin nopeaan laskuun. Hoitamattomana tämä voi johtaa nopeasti kuolemaan. Ensihoitona voi antaa koiralle ruokaa, mikäli se on tajuissaan. Sokerivettä tai hunajaa kannattaa hieroa koiran ikeniin ja sitten yhteydenotto lääkäriin!

Kinkun luu voi tukkia ruokatorven

Kinkkuverkko, lahjanaru, kinkun luut... näitä ei lemmikin kannata popsia. Suuhun ja vatsaan joutuneina ne voivat aiheuttaa suolitukoksen. Liika luiden syöminen voi aiheuttaa myös tehohoitoa vaativan luu-ummetuksen.

- Luusta irronnut pala voi puolestaan jäädä ruokatorveen jumiin. Joulukinkun luista lähtee helposti palasia. Keskenkasvuisilla sioilla luiden kasvulinjat eivät ole vielä sulkeutuneet ja kypsennetty luu murtuu näistä kohdista helposti.