1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Uni on elämän peili

Unia pitäisi aina tulkita oman elämän kautta, eli unille pitäisi luoda jonkinlainen viitekehys, jonka kautta niiden merkitystä voisi tarkastella. Näin unien merkitystä lähestyy kääntäjä ja toimittaja Anuirmeli Sallamo-Lavi, jonka tuore teos Uniavain auttaa pohtimaan unien merkityksiä.

Anuirmeli Sallamo-Lavi kirjoitti avaimen unien tulkintaan. Kuva: YLE / Mikko Tuomikoski

- Unet viestivät meille itsestämme ja suhteistamme muihin, kertovat peloistamme ja rohkaisevat ongelmissamme, kertoo Sallamo-Lavi.

Hänen näkemyksensä mukaan unia on turha tulkita irrallaan elämästä. Jokaiselle unelle löytyy oma merkityksensä vasta, kun sitä peilaa kulloinkin vallitsevaan elämäntilanteeseen.

Selkeästi arjen tapahtumiin liittyvä uni kertoo vaikkapa stressin tai ilon aiheista, tai esimerkiksi omista odotuksista.

- Absurdit, surrealistiset tai muuten vaan päättömät unet ovat sitten niitä syvällisempiä unia, joiden tulkinta on haastavampaa, muistuttaa Sallamo-Lavi.

Unien tulkinta on ikivanha pohdiskelun aihe

Unista on etsitty totuuksia, selityksiä ja ennusmerkkejä yhtä kauan, kuin ihminen on niitä nähnyt, eikä unien tulkinnalle näy loppua.

- Unet kiehtovat yksinkertaisesti kaikkia, sillä ne ovat eräänlainen sielun peili, joka kertoo siitä, mitä syvällä mielessämme liikkuu, kiteyttää Sallamo-Lavi.

Uniavain-kirjassaan hän esittelee yli 500 yleismaailmallisesti tunnetttua uniaihetta selityksineen. Mukana on mm. matka-, lento-, alastomuus- ja takaa-ajounia selityksineen.

- Uniavain ei kuitenkaan ole mikään yksioikoinen hakuteos, vaan sen tarkoituksena on auttaa unennäkijää ymmärtämään itseään ja elämäänsä unien kautta, muistuttaa Sallamo-Lavi.