1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maalaustaide

Turun linnan turvatoimet uusiksi

Turun linnan turvallisuusjärjestelyihin tehdään merkittäviä parannuksia. Turvataso nostetaan tämän vuoden aikana uudelle tasolle, sanoo vs. museotoimenjohtaja Maarit Talamo-Kemiläinen. Uusiin järjestelyihin käytetään huomattava summa rahaa.

Erik Löfgrenin maalama taulu Kuningas Eerik XIV ja Kaarina Maununtytär roikkui tällä seinällä vuosikausia Turun linnassa Kuva: YLE/ Devy Nagalingam

Valtion taidemuseo vei parisen viikkoa sitten Albert Edelfeltin ja Erik Löfgrenin teokset pois linnasta ilmankosteuden ja lämpötilan muutosten takia. Myös linnan heikko turvallisuustaso on noussut esille jukisuudessa vuonna 2008 tapahtuneen ilkivallan seurauksena. Tuolloin pariakymmentä näytteillä olevaa arvotaulua turmeltiin, muunmuassa Pietari Brahesta maalattuun tauluun oli painettu reikä.

Talamo-Kemiläinen myöntää että linnan ilmasto-olosuhteet ovat varsin haastavat arvotauluille.

- Poisviedyille tauluille etsittiin linnasta jotain muuta paikkaa, mutta sopivaa paikkaa ei juuri ilmankosteuden takia löytynyt, sanoo Maarit Talamo-Kemiläinen.

Taulujen poisvienti on herättänyt kiivasta keskustelua ja esimerkiksi Facebookissa on oma ryhmä, joka vaatii tauluja takaisin Turkuun. Facebook-ryhmä naurattaa Maarit Talamo-Kemiläistä, mutta hän myöntää ymmärtävänsä ryhmän jäseniä.

- Taulut ovat olleet Turun linnassa 1960-luvulta lähtien ja turkulaiset tuntevat ne omikseen.

Turun linnassa mietitään parhaillaan, mitä Albert Edelfeltin Kaarle-herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista ja Erik Löfgrenin maalama Kuningas Eerik XIV ja Kaarina Maununtytär -teosten tilalle tulisi. Yksi vaihtoehto olisi korvata teokset niiden kopioilla.

Turun kaupunginhallitus on kertonut lähettävänsä Valtion taidemuseolle kirjeen, jossa painotetaan mm. sitä, että taulujen henkilöt ja tapahtumat liittyvät Turun ja sen linnan historiaan ja esittävät elävällä tavalla maamme menneisyyden merkkitapahtumia. Nähtäväksi jää saadaanko taulut takaisin Turkuun. Tällä hetkellä taulujen paikat ammottavat tyhjyyttään.