Kirkon ulkomaanapu tehostaa Haitin avustamista

Suomen kirkon ulkomaanapu toivoo lisää lahjoitusvaroja koleraepidemiasta kärsivän Haitin avustamiseen. Järjestöllä on meneillään maassa useita terveysprojekteja ja se on mukana myös koululaitoksen jälleenrakentamisessa.

Kotimaa

Läntisen pallonpuoliskon köyhintä maata Haitia on kohtalo koetellut kovin kourin koko kuluvan vuoden ajan. Viime tammikuussa maahan iski kaikkien aikojen kovimpiin kuulunut maanjäristys, joka surmasi neljännesmiljoona ihmistä ja jätti 1,3 miljoonaa kodittomaksi.

Kesän sadekauden aikana terveysolot kodittomia majoittavissa telttaleireissä alkoivat nopeasti heikentyä ja lokakuussa maahan iski koleraepidemia. Se on surmannut jo 2 500 ihmistä, eikä näytä laantumisen merkkejä kansainvälisten järjestöjen ponnistuksista huolimatta. Yli 100 000 ihmistä on sairastunut ja näistä lähes 60 000 on joutunut sairaalahoitoon.

Tilannetta ei parantanut marraskuun alussa Karibian saarille iskenyt hirmumyrsky Tomas. Vaikka myrsky menikin hiukan Haitista ohi, olivat sen seuraukset selvästi nähtävissä, kertoo maasta juuri palannut Kirkon ulkomaanavun työntekijä Maria Halava. Tulvien seurauksena tilapäiset käymälät alkoivat tulvia yli ja likavesi saastutti monia telttaleirejä.

Jakautunut maa

Maria Halavan mukaan Haitissa näkyy selvästi maan jakautuminen kahteen osaan, suhteelliseen hyvin huollettuihin kaupunkiseutuihin ja rutiköyhään maaseutuun. Pääkaupungissa Port-au-Princessä lääkärinhoitoa ja lääkkeitä on yleensä melko hyvin saatavissa, mutta maaseudulla tilanne on paljon huonompi. Hankalien matkojen takia monet maaseudun asukkaat alkavat hakeutua hoitoon vasta, kun on liian myöhäistä.

Avustusjärjestöt pyrkivät levittämään tietoa maaseudulle muun muassa tekstiviestikampanjoilla, radiosanomilla ja megafoniautoilla, jotka levittävät tietoa suoraan kyliin. Maria Halava korostaa yksinkertaisen perushygienian merkitystä. Jos ihmisillä on käytössään puhdasta vettä, saippuaa ja jonkinlainen jätehuolto, niin paljon on jo voitettu.

Kirkon ulkomaanapu on pyrkinyt parantamaan puhtaan juomaveden saantia haitilaisille jakamalla yhdeksän miljoonaa vedenpuhdistustablettia ja 10 000 vesikanisteria.

Terveyshankkeen lisäksi keskeisellä sijalla on Haitin kouluolojen kohentaminen. Maahan on toimitettu 60 koulutelttaa. Ensi vuonna on tarkoitus aloittaa kymmenien pysyvien koulujen rakentaminen.

Lähteet: YLE Uutiset