1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pohjoismaihin ennustetaan keskimääräistä kylmempää alkuvuotta

Tammi-maaliskuu on Pohjoismaissa keskimääräistä kylmempi, ennustaa amerikkalainen WSI. Pitkän aikavälin sääennustuksiin erikoistunut yritys kertoo, että Eurooppaa nyt koettelevat sääilmiöt johtuvat Pohjois-Atlantin oskillaatiosta.

Kotimaan uutiset
Lumenpudottaja vanhan kerrostalon katolla.
YLE

Weather Services International eli WSI on erikoistunut tekemään sääennusteita energia-alalle. WSI ennustaa, että vuoden 2011 tammikuu on tavallista kylmempi, ja helmikuu taas tavallista lämpimämpi. Maaliskuulle WSI ennustaa keskimääräistä kylmempää säätä.

Päämeteorologi Todd Crawford arvioi, että kuluvasta talvesta voi tulla viime talven kaltainen. Crawfordin mukaan näyttää siltä, että Euroopan ilmastossa tapahtui vuonna 2008 muutos. Negatiivisen Pohjois-Atlantin oskillaation takia alkutalvista näyttää tulevan kylmiä, jonka jälkeen sää hieman lauhtuu. Maaliskuut taas ovat aiempaa kylmempiä.

Pohjois-Atlantin oskillaatio (NAO) tarkoittaa tietynlaista ilmanpaineen vaihtelua Atlantilla. Euroopan lumisateisiin vaikuttaa erityisesti negatiivinen NAO. Negatiivinen NAO päästää kylmän ilman virtaamaan sekä Yhdysvaltain itäosiin että pohjoiseen Eurooppaan, joten mahdolliset sateet ovat todennäköisemmin lunta.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi