Puolan presidentin haudassa väärä ruumis?

Lento-onnettomuudessa Venäjällä kuolleen Puolan presidentin Lech Kaczynskin haudassa on ehkä väärä ruumis. Presidentin veljen, entisen pääministerin Jaroslaw Kaczynskin mukaan Venäjältä Puolaan toimitettu ja siellä juhlallisin menoin Krakovan katedraaliin haudattu ruumis ei näyttänyt hänen identtiseltä kaksoisveljeltään.

Ulkomaat
Arkku kunniavartion ympäröimänä lentokentällä.
Lech Kaczynskin arkku saapui Varsovaan 11.4.2010.Reuters-tv

- En voi salata sitä tosiasiaa, että tunnistin veljeni lentokentällä Smolenskissa vain tunteja lento-onnettomuuden jälkeen. Kun näin ruumiin, joka tuotiin arkussa Puolaan, se ei näyttänyt veljeltäni. Minulle kuitenkin kerrottiin sen olevan hän, Kaczynski sanoi toimittajille maanantaina.

- Minulla on vahvat syyt epäillä, etteivät kaikki jäänteet, jotka minulle esiteltiin kuuluneet syvästi kaivatulle veljelleni, Kaczynski jatkoi.

Kaczynskin mukaan hän ei ole vielä päättänyt, vaatiiko hän veljensä haudan avaamista. Myös osa muista omaisiaan onnettomuudessa menettäneistä puolalaisista epäilee saaneensa Venäjältä väärän ruumiin haudattavaksi. Puolan syyttäjänviraston mukaan presidentin ruumiin aitoudesta ei kuitenkaan ole epäilystä.

Presidentti Lech Kaczynski vaimoineen ja 94 muuta ihmistä kuoli, kun presidentin lentokone syöksyi maahan Venäjän Smolenskissa. Seurue oli matkalla toisen maailmansodan aikaisen puolalaisupseereiden joukkomurhan muistotilaisuuteen.

Onnettomuus ja sen tutkinta on vahvasti politisoitunut Puolassa. Kaczynskin johtama, oppositiossa oleva konservatiivipuolue on syyttänyt liberaalihallitusta moraalisesti vastuulliseksi onnettomuuteen, koska pääministerillä ja presidentillä oli ollut erimielisyyksiä presidentin matkajärjestelyistä.

Konservatiivipuolue on arvostellut hallitusta myös siitä, ettei se ole vaatinut Venäjää vastuuseen onnettomuustutkinnan väitetyistä virheistä. Viime viikolla pääministeri Donald Tusk vaihtoikin kantaansa, ja alkoi arvostella Venäjää onnettomuustutkinnassa tehdyistä virheistä.

Lähteet: Reuters, AFP