1. yle.fi
  2. Uutiset

Spielberg joutui arabimaiden boikottiin Israel-tukensa vuoksi

Elokuvaohjaaja Steven Spielberg joutui arabimaiden boikottiin vuonna 2007 lahjoitettuaan suuren summan rahaa Israelille. Tämä selviää Wikileaks-sivuston julkisuuteen vuotamasta asiakirjasta.

kulttuuri
Mies pitää kiitospuhetta palkintogaalassa.
Steven Spielberg vastaanotti Cecil B. DeMille -palkinnon huomattavasta elämäntyöstä viihteen parissa Golden Globe -palkintogaalassa Beverly Hillsissä tammikuussa 2009.EPA / Hollywood Foreign Press Association

Tapauksesta kertoo The Guardian -sanomalehti.

Spielberg lahjoitti Israelille miljoona dollaria (reilut 760 000 euroa) vuonna 2006, samaan aikaan, kun maa oli sotatoimissa Libanonin kanssa. Tämä johti siihen, että 14 Arabiliiton maan diplomaatit tai muut edustajat äänestivät boikotin puolesta huhtikuussa 2007.

Boikottiin joutuivat niin Spielbergin elokuvat kuin myös muut elokuvaohjaajaan tai tämän perustamaan Righteous Persons Foundation -järjestöön liittyvät tuotteet. Tiedot käyvät ilmi Yhdysvaltain Syyrian-lähetystön Washingtoniin lähettämästä asiakirjasta.

Spielbergin edustaja on ilmoittanut, ettei se voi kommentoida Wikileaksin julkisuuteen vuotamaa asiakirjaa. Hän tähdentää kuitenkin, että elokuvien katsojaluvuissa ja DVD-levyjen myynnissä boikotti ei ole näkynyt millään tavoin.

Steven Spielberg perusti Righteous Persons Foundation -järjestön vuonna 1994 lahjoittaakseen osan Schindlerin lista -elokuvan tuotosta erilaisiin juutalaisiin kohteisiin ympäri maailman. Myöhemmin hän jakoi samaan tarkoitukseen myös München-elokuvasta saatuja voittoja.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi