Tyynelän tontut tottuivat turisteihin

Tonttulassa on joulun alla riittänyt vilskettä. Tyynelän päätonttu Topi on kirjannut tonttulan vieraskirjaan jo lähes 2 000 vierailijan nimet. Idean kehittänyt Eija Porkola on iloisen yllättynyt tonttukylänsä saamasta huomiosta.

joulutontut
Kuvassa Eija Porkola tonttujen ympäröimänä.
YLE / Petra Haavisto

Tonttumuori Eija Porkola on rakentanut vuosien mittaan Luotoon, Västerbyn kylään 1700-luvun tonttumiljöön. Pihapiirissä on päätonttulan ohella myös kappeli, puoti ja tonttujen verstas. Tyynelän tonttulassa asuu vakituisesti useita tonttuja.

Porkolalle aika marraskuun alun jälkeen on ollut erittäin kiireistä. Tyynelän tontut ovat löytäneet uuden kodin jopa satojen kilometrien päästä. Porkolan työt viehättävät ihmisiä aina vauvoista vaareihin.

- Meillä on lyhyen ajan sisällä käynyt jo 1 800 vierasta, ja se merkitsee minulle käytännön elämässä pitkää työpäivää. Olen todella iloinen siitä, kuinka hienosti tontut on otettu vastaan. Vieraiden ikähaarukkakin on yllättänyt. Tonttulan tähän mennessä vanhin vierailija on ollut kokkolalainen, 97-vuotias Sulo, jonka kommentit lämmittivät minua todella.

Eija Porkola saa vuoden mittaan valmiiksi parisataa uniikkitonttua. Ensi vuoden tonttujen valmistaminen käynnistyy taas alkuvuodesta, sesongin päätyttyä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa