Millainen hahmo on Kotka-karhu?

Kaakkoissuomalaista identiteettiä etsittiin tiistaina Kotkassa sarjakuvahahmojen avulla. Kaakkoissuomalaisten taiteilijoiden kynistä syntyi muun muassa kotkan ja karhun sekoitus.

Kotka
Milla Paloniemen piirtämä kotka on ahdistunut.YLE / Antti Kolppo

Lappeenrantalaisen Anni Nykäsen Mummo-sarjakuvan albumeita jouduttiin teettämään joulumarkkinoille jo kolmas painos. Vasta syksyllä pinnalle nousseesta Mummosta on tullut nopeasti suosittu.

- Mummossa on jotakin omista isovanhemmista otettuja juttuja, kavereiden mummoista, oikeastaan mitä tahansa mummo-kokemuksia, mitä itsellä on ollut. Paljon on myös keksittyä ja sellaista mitä itse haluaisi olla. Olen pitänyt sellaisen nuorekkuuden ja lapsenmielisyyden mukana, Nykänen kertoo.

Mummo-sarjakuvassa Itä-Suomen murteita yhdistelevä rempseä mummo sanoo niin kuin asiat ovat. Hän saattaa myös heitellä kalsareita lavalle rock-konsertissa.

Kotkalainen Aiju Salminen on taiteen moniosaaja, joka päätyi sarjakuvien pariin aikoinaan Helsingin Sanomien tilauksesta. Perunahahmojen seikkailuista kertova Potaatit-sarjakuva päätyi myös albumiksi tänä vuonna. Hän ammentaa taidetta muun muassa kotiseutujen muistoista.

- Traumoistahan se taide kumpuaa. Nuoruuden ahdistuksista voi kaivaa ja perunoihinkin olen Kotkassa ollessa ensimmäisen kerran tutustunut.

Räkäisiä ja ahdistuneita hahmoja

Salminen ja Nykänen esittelivät teoksiaan tiistaina Kotkassa. Heidän mukanaan oli Kiroileva Siili –sarjakuvan piirtäjä jalasjärveläinen Milla Paloniemi. Pyysimme kolmikkoa kehittelemään kaakkoissuomalaisen sarjakuvahahmon.

Aiju Salminen piirtää kotkalaisen tytön. Nupit Kaakkoon –tyttö laittaa nastan lautaan ja miettii vasta myöhemmin.

- Se on ehkä vähän ajattelematon, mutta innokas ja elämänhaluinen. Vahingossa piirrokset näyttävät aina jollain tavalla itseltä. Nuo perunatkin näyttävät minulta, vaikka se ei tarkoitus olisikaan.

Anni Nykänen lähettää terveiset sukulaisille Kotkan Karhulaan. Hän piirtää kotkan ja karhun sekoituksen, jolla on yliluonnollinen kyky tuottaa runsaasti räkää.

- Se testaa nenäliinoja työkseen. Kaikkia eritteitä on mukava piirtää.

Milla Paloniemi piirtää ahdistuneen kotkan. Hän tosin toteaa, ettei mitään tiettyä kuvaa kaakkoissuomalaisista ole muodostunut, vaikka Salminen ja Nykänen aluetta edustavatkin.

- Se on angstinen. Monenlaiset asiat voivat ahdistaa kotkaa Kotkassa.

Venäjää valloittamaan

Taiteilijakolmikosta kokenein sarjakuva-alalla on Paloniemi, joka aloitti Kiroilevan Siilin piirtämisen jo vuonna 2003. Nyt Kiroilevaa Siiliä ollaan viemässä Venäjälle.

- En tiedä miten siellä siihen suhtaudutaan, mutta itse halusivat sen sinne. Tämä on aika alkuvaiheessa vielä, ehkä siinä oppii sitten itsekin venäjänkielisiä kirosanoja, Paloniemi tuumaa.

Itänaapuriin oltiin viemässä myös Nykäsen Mummo-sarjakuvaa. Vielä kauppoja ei kuitenkaan syntynyt.

- Yritimme, mutta ilmeisesti he eivät ole siellä vielä asiasta niin innostuneita. Siellä on varmaan niitä mummoja liikaa jo muutenkin. Jännä nähdä onko se sitten vielä joskus ajankohtaisempi. Ensin valloitetaan tämä Suomi ja sitten lähdetään sinne Karjalaan takaisin, Nykänen nauraa.

Nykäsen ja Paloniemen kiertue käy Kotkan lisäksi Lappeenrannassa, Savonlinnassa, Joensuussa, Mikkelissä ja Kouvolassa, jossa he vierailevat Suomalaisessa Kirjakaupassa tulevana lauantaina.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Niklas Joki