Joulukuun lumiennätystä hätyyteltiin yöllä Helsingissä

Huolimatta viime yön runsaasta lumisateesta Helsingin lumiennätys ei ole vielä mennyt rikki. Lumen määrä Kaisaniemen mittauspisteessä on hiponut ennätyslukemia, ja lumiennätys saattaa rikkoutua päivän aikana. Helsingin lumiennätys on joulukuulta 1915, jolloin lunta oli 70 senttimetriä.

Kotimaa
Lunta aurataan.
YLE

Ilmatieteen laitos kertoi aikaisin aamulla, että Helsingin Kaisaniemessä oli mitattu jopa 71 senttimetriä lunta. Se ei kuitenkaan ollut virallinen tulos. Kuudelta aamulla mittaustulos oli Kaisaniemessä enää 70 senttimetriä.

Yön aikana pyrytti uutta lunta noin seitsemän senttimetriä. Puuskainen tuuli kinostaa kevyttä pakkaslunta ja vaikuttaa mittauspaikkojen lukemiin alentavasti, vaikka lunta tulee koko ajan lisää. Aamukahdeksalta Kaisaniemen mittausaseman lumilukema jäi alle 70 senttimetrin ja oli vain 67 senttimetriä.

Lumisateen ennustetaan jatkuvan pitkin päivää. Ilmatieteen laitoksella pidetään hyvin todennäköisenä, että ennätyslukemat ylittyvät viimeistään päivän aikana. Mereltä puhaltava tuuli tuo mukanaan uusia sateita ja päivän aikana lunta saattaa tulla vielä viisi senttiä lisää.

Liikenne sujunut kohtuullisesti

Aamuliikenne on sujunut huonosta ajokelistä huolimatta rauhallisesti. Helsingin kaupungin Operaatio Lumisota keskeytyi sunnuntaina, kun kaikki kalusto jouduttiin siirtämään uuden lumen auraamiseen. Joukkoliikennekatuja ja pääväyliä on puhdistettu läpi yön.

Starasta vakuutetaan, että katujen pitäisi olla liikennöintikunnossa. Myös Operaatio Lumisota käynnistetään uudelleen tänään ja tyhjennysvuorossa ovat Eerikinkatu, Kalevankatu ja Lönnrothinkatu.

Ajokeli jatkuu Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan alueella huonona. Yön ja aamun aikana on kuitenkin vältytty vakavammilta onnettomuuksilta. Sunnuntain aikana yksin Uudellamaalla sattui yli 130 kolaria.

Lähteet: YLE Helsinki