Lähes puolet joulukukista on lähtöisin Pieksämäeltä

Joulu on vuoden tärkein sesonki pieksämäkeläiselle Partaharjun puutarhalle. Pieksämäeltä on lähtenyt sesongin aikana jälleenmyyjille lähes 900 000 hyasinttia ja noin 400 000 amaryllistä. Partaharjun puutarha on maan suurin sipulikukkien tuottaja.

Partaharju, Pieksämäki
Amarylliksiä
YLE / Kalle Pallonen

Partaharjun puutarhalla Pieksämäellä ehdittiin viettää jännittäviä hetkiä kesken kiivaimman joulukukkasesongin. Puutarhan lämpökeskuksessa syttyi viime viikolla turvepalo, joka olisi levitessään voinut aiheuttaa suurta tuhoa.

- Jos se olisi tapahtunut yöaikaan, niin se olisi ollut aikamoinen katastrofi. Nyt pystyttiin pitämään lämpölaitos koko ajan päällä, joten vaikka oli 20 asteen pakkanen, se ei päässyt aiheuttaman vahinkoa, kertoo myyntipäällikkö Sirpa Savolainen Partaharjun puutarhalta.

Joulu on Partaharjun puutarhalla vuoden suurin sesonki. Lähes puolet koko maan perinteisistä joulukukista on lähtöisin Pieksämäeltä ja Itä-Suomen tasolla ylletään 40 prosenttiin.

Tulppaanien aika on pian

Elo Partaharjussa ei pääty jouluun, eikä joulukukkiin. Pääsiäiselle kestävä tulppaanikausi on jo täydessä käynnissä.

- 20 miljoonaa tulppaania odottaa käsittelyä pääsiäiseen mennessä. Heti maaliskuussa alkaa myös metsäpuuntaimen kylvö, kertoo Savolainen.

Aikaisemmin Partaharjun puutarha oli suuri tekijä myös leikkoruusun kasvattajana, mutta halpojen afrikkalaisten ruusujen vallatessa markkinat ei kotimaisten ruusujen kasvattaminen enää ollut kannattavaa. Sipulikukkien kohdalla halpatuontikukat eivät valtaa niin helposti markkinoita.

- Kyllä me toivon mukaan olemme edelleenkin 20 vuoden päästäkin sipulikukkien kanssa täällä toimimassa, arvioi Savolainen.

Lähteet: YLE Etelä-Savo