Kännykän kehityksen sanelee sormi

Matti Makkonen on matkaviestinnän uranuurtaja Suomessa - mies on ollut alalla yli 30 vuotta. Häntä on tituleerattu myös tekstiviestin isäksi. Matkaviestimen tärkeimpänä ominaisuutena Makkonen pitää käytettävyyttä.

Matkapuhelimet ja mobiililaitteet
Applen ja Nokian matkapuhelimet kädessä.
Tiina Jutila / YLE

20. joulukuuta vuonna 1998 matkapuhelinliittymien määrä ylitti Suomessa lankaliittymien määrän. Nykyään matkapuhelinliittymiä on jo yli 8 miljoonaa. Kännykästä on tullut parissakymmenessä vuodessa koko kansa kapistus.

- Puhelin on aina mukana, mutta usein äänettömällä. Viimeistä mallia se ei ole, en ole sillä tavalla tekninen edelläkävijä, Makkonen kertoo nykyisyydestään.

Uusissa laitteissa Makkonen näkee käytettävyyden käyttöliittymien orastavan vallankumouksen.

- 1980-luvulla tulivat ensimmäiset puhelimet, joissa oli menu -näppäin. Nokia oli silloin edelläkävijä, ja 1990-luvulla selvästi johtaja helppokäyttöisyydessä. Vähitellen ominaisuudet karkasivat käsistä, eivätkä vanhat keinot enää toimi helppokäyttöisesti datasiirtojen ja Internetin maailmassa, Makkonen sanoo.

Kännykkä laajentaa aluettaan

Uusien puhelimien graafiset käyttöliittymät ja kosketusnäytöt ovatkin Makkosen mieleen. Hän näkee, että ne saattavat kehittyessään tarkoittaa sitä, että monimutkaisistakin palveluista tulee yksinkertaisia käyttää. Pieni henkilökohtainen viestintäväline on yllättänyt ennen, ja yllättää varmasti jatkossakin.

- Siitä voisi tulla esimerkiksi yleiskaukosäädin erilaisille kodin laitteille, jotka ymmärtävät kaukosäätimiä. Useiden laitteiden muodostama kokonaisuus on todennäköisesti se kehityspolku, jossa taskukokoinen laite on keskeisessä roolissa. Näin voisin kuvitella.

Kehitystä sanelee sormi

Matkaviestinnän kehitys ei ole Makkosta juuri yllättänyt. Hän sanoo, että kehitys tuskin yllättää tulevaisuudessakaan.

- Aina on voinut pari vuotta nähdä mihin kehitys on menossa. Mikä toden teolla yllättäisi olisi se, jos todettaisiin, että tässä tämä nyt oli. Ettei merkittävää uutta tapahtuisi.

Makkonen näkee matkaviestinnän kehityksen kulkevan käsi kädessä elektroniikan kehittymisen kautta. Elektroniikan nopea kehitys on mahdollistanut myös sovellusten kehittymisen, ja elektroniikan kyky ymmärtää mitä käyttäjä haluaa, on sekin parantunut.

Sovellusten kehittymistä ja kehittämistä määrittelee kuitenkin ainakin vielä pitkään - sormi.

- Kosketusnäytötkin ovat kehittyneet sormen mukaan. Ne ovat isompia ja kuvakkeet ovat isompia, jotta sormi mahtuu niille hyvin.

Suomi jäämässä junasta

Suomi on matkapuhelinmaana edelleen maailman kärkeä. Matkapuhelin on jokapäiväinen, ja lapsillakin on omansa. Tilanne on kuitenkin sama kaikkialla länsimaissa.

- Suomi on ehkä jäänyt jälkeen erilaisten sovellusten hyödyntämisessä. Olemme liian laitekeskeisiä, osittain senkin takia, että teollisuutemme on menestynyt. Ehkä siitä on tullut harha, että menestys perustuu teknologiaan sinänsä.

Makkonen katsoo, että esimerkiksi Virossa ja Tanskassa on oltu rohkeampia viestintäteknologian soveltamisessa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus