Uhkaako lumitilanne pääkaupunkiseutulaisten turvallisuutta?

Ylen aikaisen Pasilan parlamentissa pohdittiin tänään pääkaupunkiseudun asukkaiden turvallisuustilannetta. Vuoden 2010 lopulla suurimmat turvallisuusuhat ovat syrjäytyminen, tapaturmat ja suuronnettomuudet. Myös luonnon ääri-ilmiöt ovat vakavasti otettava turvallisuusriski.

Kotimaa

Ennätysluminen alkutalvi on laittanut Helsingissä monet arjen asiat päälaelleen. Pelastusajoneuvoilla on ollut ongelmia päästä perille, liikenne on vaikeutunut kun ajoväylät ovat olleet surkeassa kunnossa ja lumipenkat estävät näkyvyyden, katoille kasautuu lunta epätavallisen paljon, vanhusten ja lasten lisäksi kinoksissa tarpominen on täyttä tuskaa myös työssäkäyvälle osalle väestöä.

Onko kaupungin ja valtiovallan nykytoimet riittäviä vai pitäisikö luonnonilmiöiden kanssa olla vakavissaan? Pitääkö jotain ikävää tapahtua ennen kuin reagoidaan?

Turvallisuustilanteesta olivat keskustelemassa Ylen aikaisessa maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.) ja kokoomuksen kansanedustaja Arja Karhuvaara. Keskustelua voi seurata suorana myös osoitteessa yle.fi/helsinki.

Maahanmuuttajat ja syrjäytyminen uhkatekijöitä?

Helsinki on Euroopan pääkaupunkien vertailussa turvallisuudessa kärkikastia, eikä asiantuntijoiden mukaan turvallisuus ole viime vuosina heikentynyt merkittävästi.

Kaupunkilaisten keskeisiä huolenaiheita ovat olleet jo vuosia katuväkivalta ja sen uhka, joukkoliikenteen turvallisuus ja liikenneturvallisuus, asemien ja oman asuinalueen turvallisuus. Muutaman viime vuoden aikana yksi pelko on kuitenkin noussut yli muiden. Viime vuonna ja tänä vuonna kaupunkilaisia on tutkimusten mukaan huolestuttanut eniten maahanmuuttajat.

Ovatko maahanmuuttajat turvallisuusuhka vai onko kyse vain ennakkoluuloista?

Asiantuntijoiden mielestä Helsingissä suurin turvallisuusuhka on syrjäytyminen. Tähän saakka kaupungin eri asuinalueiden eriarvoistuminen ja ongelmien kasautuminen tiettyihin lähiöihin on pystytty turvallisuusnäkökulmasta vielä estämään. Tulevien vuosien suurin haaste on pitää lähiasemat ja - kaupat turvallisina.

Lähteet: YLE Helsinki