Solarigrafiaa neulanreikäkameralla

Kokkolalainen taiteilija Jyrki Portin kuvasi neulanreikäkameralla solarigrafisia maisemakuvia Vaasasta Kuusamoon. Portinin Astrobothnia on poikkitaiteellinen teos, jonka tekemiseen upposi pari vuotta.

kulttuuri
Jyrki Portin asettaa purkkikameraa tiiliseinän vieressä Vanhan Vaasan raunioilla.
Mari Latva-Karjanmaa / YLE
Jyrki Portin asettaa purkkikameraa tiiliseinän vieressä Vanhan Vaasan raunioilla.
Katso Sami Pöntisen toimittama juttu. Kuvaus ja editointi Mari Latva-Karjanmaa. (1:49)

Lapualaissyntyinen, mutta nykyisin Kokkolassa asustava taiteilija ja valokuvaaja Jyrki Portin on taltioinut nk. historiallista Pohjanmaata erikoisella neulanreikäkameratekniikalla. Kuvauspaikkoina olivat muun muassa Vanhan Vaasan rauniot, Kokkolan Tankar sekä Kauhavan Liinamaa, mutta onpa kuvia otettu myös Kainuussa, Kuusamossa.

- Olen itse asunut eri puolilla Pohjanmaata ja paikat ovat tuttuja. Kuvausten aikana löysin kuitenkin paikoista myös uusia elämyksiä, kertoo Jyrki Portin.

Kahden vuoden työn tuloksena kuvien pohjalta syntyi ainutlaatuinen valokuvaa, tekstiä ja musiikkia yhdistävä teos "Astrobothnia". Portin on saanut työlleen apurahoja muun muassa Keski-Pohjanmaan liitolta sekä Pohjanmaan taidetoimikunnalta.

- Tekemisessä vallitsi lämmin ilmapiiri, kuvailee Portin. Tekemiseen ovat osallistuneet Jyrkin itsensä lisäksi myös muut perheenjäsenet.

Camera Obscura

Solarigrafiassa kamerat laitetaan kuvaamaan auringon kulkureittejä maisemassa. Tulokset ovat huikeita, jopa sadunomaisia, sillä kuviin taltioituu myös yllättäviä asioita. Solarigrafiassa käytettävä neulanreikäkamera syntyy vähistä aineista, jopa sipsipurkista.

- Periaate on sama kuin ikivanhassa camera obscurassa. Valo menee kammioon neulankärjen kokoisesta reiästä ja tallentuu vanhalle valokuvapaperille.

Kuvien valotusajat ovat olleet pisimmillään puoli vuotta. Kuvissa ovat mukana myös ajan ja muun muassa kosteuden ja lämpötilavaihteluiden tuomat vääristymät.

- Eräässä kuvassa avustajinani toimivat pikkulinnut, jotka olivat nokkineet kameran reikää vajaasta millistä puoleen senttiin, nauraa Jyrki. Kuva kuitenkin päätyi kirjaan erikoisuutensa vuoksi.

Tunnelma kuudella klarinetilla

Jyrkin viikolla 48 julkaistu Astrobothnia -teos sisältää myös musiikkia. Musiikin on kuvien pohjalta säveltänyt ja soittanut Jyrkin veli Marko Portin. Musiikki on soitettu kokonaan klarineteilla. Áida -kappaleessa soi myös harvinainen kontrabassoklarinetti.

Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oy:n kustantamasta kirjasta on tehty 400 kappaleen numeroitu painos.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Sami Pöntinen