Hyppää sisältöön

Koti linja-autossa keskellä metsää ja rekikoiria

Ranskalaiset Nathalie Delgado ja Stephane Sophikitis muuttivat kahden lapsensa kanssa syyskuussa Rovaniemen Auttiin. Heidän elinkeinonsa on nyt La Piste Nordic, eli Pohjoinen polku.

Stephane Sophikitis ja Nathalie Delgado järjestivät koiravaljakkoretkiä jo vanhassa kotimaassaan Lounais-Ranskassa. Kuva: YLE / Sirpa Hanhivaara

Syrjäisen metsäautotien päässä tulijan ottaa vastaan yli 30 eri-ikäisen koiran haukunta. Ranskalaispari on joulukuusta saakka järjestänyt rekivaljakkoretkiä etupäässä ranskalaisille matkailijoille. Asiakkaat saavat nuotiolla valmistettua ruokaa ja yöpyvät tilavassa mongolialaisessa paimentolaismajassa, jurtassa.

- Ranskalaiset vastavihityt viettivät täällä kymmenen päivän kuherruskuukauden. Sitten kävi neljän matkailijan ryhmä. Loppukuusta odottelemme brittiryhmää, Nathalie Delgado kertoo yrityksen ensiaskelista.

Lumen ja hiljaisuuden etsijät

Ranskassa perheellä oli koiravaljakkoyrityksen lisäksi suuri navetta. Nyt vanha koti on vaihtunut 14 hehtaarin auttilaiseen metsäpalstaan. Idea Suomen Lappiin muuttamisesta syntyi kaksi vuotta sitten. Tänne heidät houkutteli tasaisempi maasto ja pitkä lumikausi.

- Valjakkoajo on helpompaa, kun ei tarvitse koko ajan joko nousta tai laskeutua. Rovaniemen tuntevat kaikki, ja Autti on sopivalla etäisyydellä lentokentästä ja joulupukista, Delgado perustelee.

Paikka löytyi maaliskuussa, kun perhe kiersi Suomea matkailuautolla. Tie vei Helsingistä Kuhmoon, Suomussalmelle, Kuusamosta Kemiin ja Ranualle. Heidän mukaansa kaunista oli kaikkialla.

Parilla riittää ylisanoja kuvailemaan lappilaista luontoa ja hiljaisuutta. Ahdas kaupunkiasuminen ei ole heidän juttunsa.

Ovi auki pakkasella

Kaksilapsisen perheen kotina on syyskuusta saakka toiminut vanha linja-auto. Puulämmitteisestä asumuksesta löytyvät nykyajan mukavuudet televisiosta internetiin. Paukkupakkaset eivät ole heitä säikyttäneet. Perheen äiti kuvailee, että -10 astetta vastaa Ranskan nollaa, sillä lappilainen kuivempi ilma on helpompi sietää.

- Kovempi pakkanen vaatii vain enemmän vaatetusta. Ja jurtassa on mukavan lämmintä. Kun pakkanen oli kovimmillaan, lämmitimme jurtan niin kuumaksi, että oli pakko avata ovi, Nathalie Delgado nauraa.

Lämmin vastaanotto

Vaikka yhteistä kieltä ei ole, ja englantikin sujuu parilta auttavasti, naapurit ja kyläläiset ovat tulleet jo tutuiksi. Lapsetkin ovat löytäneet ikäistään seuraa. Eniten uudessa elämässään pari kertoo yllättyneensä auttilaisten osoittamasta ystävällisyydestä tuntemattomia kohtaan. Ongelmat veden saamisesta suomen kielellä asioimiseen ovat ratkenneet avuliaiden ihmisten ansiosta.

- Kyläläiset ovat todella vieraanvaraisia. Emme ole koskaan tavanneet yhtä ystävällisiä ihmisiä Ranskassa. He auttavat meitä kaikessa, pyytävät kylään ja vierailevat täällä usein meitä katsomassa. Olemme jopa jutelleet kaikesta politiikasta maatalouteen, Nathalie Delgado kiittää.

Perheen esikoinen aloittaa ensi vuonna esikoulun Vanttauskoskella. Pari suunnittelee, että bussin tilalle tulee aikanaan asuinrakennus. Myös asiakkaiden majoittamiseen tehtyjä jurttia on tarkoitus rakentaa vielä lisää.

- Jos kaikki menee hyvin, vietämme täällä loppuelämämme, pari sanoo.