Jäämies Ötzin mahabakteerit tutkitaan Ruotsissa

Ruotsalaistutkijat selvittävät, löytyykö 5 300 vuotta vanhan muumion vatsasta vastustuskykyisiä bakteereita. Jäämies Ötzin muumio sulatettiin tutkimuksia varten toisen kerran historiansa aikana.

Ulkomaat

Ötzin ruumis sulatettiin marraskuun alussa, jotta tutkijat pääsivät käsiksi sen aivoihin, keuhkoihin, eturauhaseen ja vatsaan. Muumiota säilytetään Bolzanon arkeologisessa museossa Pohjois-Italiassa.

Karoliinisen instituutin tartuntatautien professori Lars Engstrand perehtyi muumion vatsalaukun sisältöön, kertoo sanomalehti Svenska Dagbladet.

- Teimme vatsalaukkuun noin kymmenen sentin viillon ja kaivoimme ulos ravinnon, jota hän oli syönyt 5 300 vuotta sitten. Vatsalaukku näytti aivan nykyihmisen vatsalaukulta - toki se oli kutistunut pienemmäksi, Engstrand kuvailee.

Engstrand otti noin 20 näytettä Ötzin vatsalaukusta, paksusuolesta ja ientaskusta. Näytteet tutkitaan sekä Ruotsin tartuntatautien keskuksessa että Karoliinisessa instituutissa. Näytteistä etsitään eri bakteereita ja niille tehdään myös DNA-tutkimuksia. Tuloksia odotetaan maaliskuussa.

Aiemmin on jo tiedetty, että Ötzin ruokavaliossa oli viljaa, lihaa, kasviksia ja sieniä.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun jäisen ympäristön muumioima Ötzi löytyi Italian ja Itävallan välisiltä Alpeilta 3 200 metrin korkeudelta.

Lähteet: YLE Uutiset