1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomessa nähdään harvinainen täydellinen kuunpimennys

Kuunpimennys alkaa tänään tiistaina puoli yhdeksältä ja jatkuu puoleen päivään asti. Täydellisenä pimennys nähdään vain maan pohjoisosassa, sillä etelässä kuu laskee kesken ilmiön. Koko pimennyksen ajan Kuu näkyy vain Utsjoella.

Kotimaan uutiset
Kuunpimennys. Kuusta kolmannes on jäänyt maan varjon taakse.
GEORGI LICOVSKI / EPA

Kuunpimennyksen kaikki vaiheet näkyvät Lapissa Ylitornio-Rovaniemi-Salla -linjan pohjoispuolella. Pilvinen sää ja lumisade kuitenkin haittaavat harvinaisen täydellisen kuunpimennyksen seuraamista Lapissa. Sääennusteen mukaan koko Lappiin luvataan pilvistä säätä. Vain osassa Itä-Lappia voi olla selkeämpää.

Harvinaisen kuunpimennyksestä tekee se, että pimennys on nähtävissä päiväaikaan. Kun kuu joutuu maan varjoon, tapahtuu kuunpimennys. Maa on tällöin auringon ja kuun välissä.

Eteläsuomalaiset joutuvat tällä kertaa tyytymään esimerkiksi lehtikuviin tapahtumasta, mutta pohjoisessa pimennystä voi sään salliessa seurata esteettä.

- Oulun korkeudelta pohjoiseen näkyy ihan hyvin, mutta mitä korkeammalle pohjoiseen mennään, sitä paremmin näkyy, sanoo geofyysikko Jyrki Manninen Sodankylän observatoriosta.

Kuu muuttuu punaiseksi

Varsinainen pimennys alkaa silloin, kun kuu on täysin maan varjon sisällä. Tämä tapahtuu kellon ollessa kahtakymmentä vaille kymmenen aamupäivällä.

Pimennyksen täydellinen vaihe kestää noin yhteentoista. Kaikkein syvimmillään pimennys on seitsemäntoista minuuttia yli kymmenen, joilloin kuu on aivan keskellä maan varjoa. Täydellisen vaiheen aikan Kuu saa punertavan värin, sillä sitä valaisee vain maan ilmakehän läpi suodattunut pidempiaaltoinen punainen valo.

Kuunpimennys on virallisesti ohi kuusi minuuttia yli yksi päivällä. Jos sää sallii, näkyy pimennys Utsjoella kokonaisuudessaan. Muualla kuu laskee horisontin taakse pimennyksen kuluessa.

Ensi vuonna useita pimennyksiä

Seuraava kuunpimennys nähdään ensi vuoden kesäkuussa, mutta silloin pimennys jää osittaiseksi. Osittainen pimennys tapahtuu myös joulukuussa 2011, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Vuoteen 2011 mahtuu Suomessa myös kaksi auringonpimennystä. Osittaisiksi jäävistä pimennyksistä tosin nähdään vain aamulla 4. tammikuuta sattuva.

Lähteet: YLE Perämeri, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi