1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Rare Exports on sekoitus kauhufantasiaa ja hurttia huumoria

Joulupukki puree ja lyö, varoitti jo M.A. Numminen laulussaan. Tänä jouluna vanhalla punanutulla on vielä ilkeämmät kepposet mielessään - ainakin, mikäli on uskomista syksyn omaperäisimpään kotimaiseen elokuvaan Rare Exports.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Joulupukki, Per Christian Ellefsen, Rauno Juvonen, Tommi Korpela ja Jorma Tommila elokuvassa Rare Exports.
FS Film Oy

Jalmari Helanderin kirjoittama ja ohjaama Rare Exports perustuu saman tekijän kahteen lyhytelokuvaan, jotka ovat saaneet huomiota useilla kansainvälisillä elokuvajuhlilla ja erityisesti You Tubessa, jossa ne ovat keränneet yhteensä yli miljoona katselua.

Elokuvan idea on yksinkertainen ja nerokas. Entä jos se oikea ja alkuperäinen Joulupukki ei olisikaan lapsille lahjoja tuova punanuttu, vaan tuhmia lapsia - siis meitä kaikkia? - armotta rankaiseva pirulainen? Ja entä jos hänet olisi satoja vuosia sitten haudattu Korvatunturin uumeniin, josta hän on ylösnouseva, mikäli joku hänen rauhaansa häiritsee?

Rare Exports on supisuomalainen sekoitus kauhufantasiaa, hurttia huumoria ja ehtaa äijäenergiaa. Sen päähenkilöt ovat pientä porojen teurastamoa Lapissa pitävä Rauno (Jorma Tommila) ja hänen noin kymmenvuotias poikansa Pietari (Onni Tommila). Tärkeätä roolia tarinassa esittävät myös Raunon työtoverit (Tommi Korpela, Rauno Juvonen) sekä Pieterin paras kaveri (Ilmari Järvenpää).

Helanderin elokuva tasapainoilee taidokkaasti oikean kauhuelokuvan ja leikkimielisen fantasiakomedian ohuella rajaviivalla. Kaikkia tarinansa herättämiä lupauksia se ei täytä, mutta näin se tulee tahtoen tai tahtomattaan pedanneeksi mahdollisuuden tuleville jatko-osille.

Nykypäivän fantasialeffoissa niin olennaisia digitehosteita Rare Exportsissa käytetään säästeliäästi, mutta onnistuneesti. Mainiota työtä pääosissa tekevien suomalaismiesten ja -poikien lisäksi on mainittava virolaisen Peeter Jakobin aidosti hyytävä roolityö pahana pukkina.

Rare Exports on suomalainen elokuva, joka tulee takuuvarmasti menestymään maailmalla. Samalla se tekee sen, missä edes Niilo Tarvajärvi ei aikoinaan onnistunut. Se todistaa maailmalle lopullisesti, että Joulupukki on kotoisin Suomesta.

Lähteet: Tarmo Poussu - arvioi elokuvia Aamu-tv:n Tähtihetkessä

Lue seuraavaksi