Taistelu bensanhimoisia otuksia vastaan

Hiiret ja myyrät nakersivat polttoaineletkut joroislaisella pihamaalla. Löytöeläintalosta haettu Maisa-kissa toi rauhan tontille.

Jyrsijät söivät bensaletkut moposta ja puutarhakoneista. Kuva: YLE

Hariset olivat yrittäneet päästä myyrä- ja hiiriongelmasta eroon loukuilla, mutta luontokappaleet olivat ovelia. Mättivät loukut täyteen hiekkaa tai nostelivat maanpinnalle. Yhtenä keinona kokeiltiin tiputtaa niiden koloihin vähän bensiiniä. Elukoiden piti kadota, mutta kävi päinvastoin. Ne oppivat bensan makuun.

- Talvella ihmeteltiin, kun lumilingon kohdalla tuntui selvä bensan haju. Ajateltiin, että on tullut tankattua yli. Sitten huomasin, että siitä oli syöty bensaletku poikki. No, se piti vaihtaa, Vesa Harinen kertoo.

Keväällä Vesa Harinen otti esille puutarhakalustoa ja muun muassa ruohonleikkurin. Senkin kohdalla vastaan tuli yllätys.

- Luulin että dementia on tullut. Kyllä siinä vielä viime vuonna oli ryyppynappi, mutta nyt se oli hävinnyt jonnekin. Sitten huomasin, että hiiret olivat syöneet ryyppynapin kokonaan pois. Ja eikun remonttiin.

Eikä siinä kaikki. Jyrsijät olivat syöneet mopostakin bensaletkun ja tulpat, samoin trimmeristä.

Maisa-kissa löytöeläintalosta apuun

- Meillä oli hirmuinen hiiri- ja myyräongelma. Päätimme lopulta, että muu ei auta kuin ottaa kissa, Marja Harinen muistelee.

Hariset kuulivat radiosta, että Mikkelin löytöeläintalossa on koditon Maisa-neiti. Eikä Maisaa tarvinnut edes opettaa, koska se oli jo muutaman vuoden ikäinen. Siellä Maisa istui ikkunalla ja otettiin mukaan.

Tulokasta kuljeteltiin kotipihalla valjaissa ja yhdessä katseltiin tontin rajat. Kissa tuntui sopeutuvan nopeasti uuteen paikkaan ja isäntiinsä. Maisan tultua Harisillekin on tullut jo pikkuisen työrauhaa.

- En tiedä oliko se hiirien ja myyrien kosto meille, kun pantiin ensimmäiset bensatipat niihin koloihin vai tykästyivätkö ne sen makuun. En ole ennen moisesta kuullut, Vesa Harinen pohtii.

- Ja mikä tärkeintä. Minun kukkapenkit ovat nyt saaneet olla rauhassa. Meinasi siitäkin tulla harmaita hiuksia, kun ne aina mylläsivät penkit, Marja Harinen huokaa.

Rauha on palannut pihamaalle - lumilingolle pappatunturille, ruohonleikkurille ja trimmerille.