Kokki Kolmonen poistaisi riisipuuron joulupöydästä

Suomalainen pilaa jouluruoat laittamalla niihin liikaa erilaisia aineksia ja lisukkeita. Opetusneuvos, keittiömestari Jaakko Kolmonen ei innostu myöskään riisipuurosta, jonka hän poistaisi jouluateriasta kokonaan. Sen sijaan lipeäkalan suosion hän uskoo tänä vuonna kasvavan.

Kotimaa
Jouluruokailu.

Joulupöytään kuuluvat perinteisesti peruna-, porkkana- ja lanttulaatikko sekä kinkku tai kalkkuna ja vaihtelevasti lipeäkala. Aattona monessa perheessä syödään myös riisipuuroa, minkä Jaakko Kolmonen teilaa täysin.

- Meille tuodaan riisiä alueilta, joissa ihmiset näkevät nälkää. Yhden riisikilon kasvattaminen vaatii sata litraa vettä. Hiilijalanjälki on suuri, hän perustelee.

Riisipuuro tuli Suomeen 1930-luvulla. Kolmosen mukaan Karjalassakin tätä ennen piirakat leivottiin ohrasta.

- Riisi on ravintoköyhää, kuitua on vähän, hivenaineita ja vitamiineja ei lainkaan. Siinä on vain tarpeettomia hiilihydraatteja.

Kolmosen mukaan jouluaterian riisipuuro tulee vaihtaa perinteikkäämpään ohrapuuron, jossa on rasvaa, valkuaisaineita ja hiilihydraatteja oikeassa suhteessa.

Muutenkin hän korostaa ruoan tekotavoissa 1940-1950-luvun mallia. Tuolloin ruoka tehtiin hellällä jälkilämmöllä 90-150-asteisessa arinauunissa.

- Näin ruoka uudistuu terveelliseen suuntaan, hiilijalanjälki jää pieneksi ja ruoasta tulee maistuvaa.

Laatikot hyviä sellaisenaan

Jos riisipuuro ei Jaakko Kolmosen mukaan kuulu juhlapöytään, eivät sinne kuulu myöskään runsaasti aineksia sisältävät laatikot.

- Ennen kun tehtiin talvella ruokia, lehmät olivat ummessa ja kanat eivät munineet. Yritän sanoa, että ei lanttulaatikko parane, jos siihen laitetaan kermaa ja kananmunia. Rakenne vain muuttuu ihmeelliseksi.

Ylimääräisiä aineksia kuten siirappia ei Kolmosen mukaan kaipaa myöskään imellytetty perunalaatikko.

- Jos laitetaan muuta kuin perunaa ja vettä, se on perinneruuan pilaamista.

Hän opastaa valitsemaan imellytettyyn perunalaatikkoon jauhoisen perunan, joka pestään ja keitetään kuorineen. Peruna kuoritaan kuumana ja survotaan. Oikea kypsennyslämpötila on noin 65 astetta. Seokseen lisätään vehnäjauhot parissa osassa. Laatikko valmistuu parhaiten miedon lämpimässä paikassa kuten uunin pankolla liinan alla.

Valmista jouluateria kiireettä

Lipeäkala on yksi eniten mielipiteitä jakavista jouluruoista. Jaakko Kolmosen mukaan on merkkejä siitä, että lipeäkalan suosio kasvaa.

- Kun uunivuokaan laitetaan lipeäkala, herneitä, kiehautettuja sipulikuutioita, maitokastike sekä juustoraaste päälle ja kuorrutetaan uunissa. On ihme, jos ei maistu!

Kokki Kolmonen siis toivoo, että jouluruuissa palataan perinteisiin ja karsitaan ylimääräinen pois.

Ennen kaikkea hän toivoo, että jouluateria valmistetaan ilman stressiä.

- Toivon, että ihmiset eivät tee jouluruokia kiireessä, koska silloin niistä ei tule maukkaita. Vihassa tehty ruoka lisää vihaa ja rakkaudella tehty lisää rakkautta, siis rakastakaa.

Lähteet: YLE Lahti