1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maaseutunuoret kutsuivat piispan kylään maitotilalle

Etelä-Pohjanmaan maaseutunuoret nostivat maatilojen arjen esiin Lapuan hiippakunnassa. Piispa puolisoineen kutsuttiin vierailulle maitotilalle Lapuan Ruhaan.

Piispa Simo Peura Ismo Karvosen maitotilalla.

Maaseutunuorten valiokunta on perinteisesti vienyt piispalaan kotijuuston joululahjaksi. Nyt oli vastavierailun vuoro. Maaseutunuoret eivät kutsuneet piispaa isolle ja modernille maitotilalle, vaan vähän keskimääräistä pienemmälle, 20 lehmän lypsytilalle.

- Suomalaisten maitotilojen lehmien keskiluku taitaa olla nyt siinä 25 lehmän tienoilla, pohtii vierailutilan isäntä, MTK Etelä-Pohjanmaan maaseutunuorten valiokunnan puheenjohtaja Ismo Karvonen.

Maaseutunuoret ovat vierailleet piispalassa vuodesta 1995.

- Tämä maaseutunuorten tapaaminen joulun alla on alusta alkaen ollut meille hyvin merkityksellinen tapahtuma. Se on tuonut meidän tietoisuuteen maaseutunuorten elämäntilanteen ja yrittämisen kysymykset, sanoo piispa Simo Peura.

Kulunut vuosi oli jälleen haasteellinen muun muassa maitotiloilla. Maidon hinta oli ensin alhaalla. Kun se nousi, kohosivat myös viljan, lannoitteiden ja rehun hinnat.

- Talouden tasapainossa pitäminen on haastavaa. Toivottavasti ensi vuonna tuottajahinta ja kustannukset tiedettäisiin nykyistä pidemmällä aikavälillä, jolloin asioita voisi suunnitella eteenpäin, Ismo Karvonen pohtii.

Kuuntelijan roolissa

Piispa Simo Peura on itsekin kasvanut maatilalla.

- En maitotilalla, mutta sikatilalla, piispa tarkentaa. Hän ei ryhdy ammattiviljelijöiden neuvoksi, kuuntelijaksi kylläkin.

- Rohkaisen jatkamaan ja ennen kaikkea puhumaan riittävän ajoissa vaikeuksista. Tärkeää on, että kukaan ei jää vastoinkäymisten kanssa yksin.

Lapuan hiippakunnan seurakunnissa maaseudun asiat ovat lähellä seurakuntatyötä. Hiippakunta on ylläpitänyt myös vertaistukiorganisaatiota.

Laajentaminen vaikeaa

Ismo Karvonen käy kotitilaltaan aika ajoin myös sähköalan töissä, mutta kotitilan hoitaminen on hänelle tärkeää.

- En pysty laajentamaan tuotantoa tällä tontilla, vaan uusi navetta pitäisi rakentaa toiselle tontille. Jos lisään eläinmäärää, tarvitsen myös lisää peltoa, mutta pelto on nyt kiven alla ja maksaa mahdottomia, Ismo Karvonen perustelee.

- Olen kasvanut tällä tilalla ja itse kehittänyt sitä vuodesta 1994. Kun siinä työssä välillä aina onnistuukin, se tekee pienemmänkin tilan pyörittämisen mielenkiintoiseksi.

Odotettu lahjajuusto

Piispan puoliso Anni Peura otti ilolla vastaan Ismon äidin, Elvi Karvosen, valmistaman kotijuuston. Se saa kunniapaikan piispalan joulupöydästä.

- Se antaa aivan erityisen ilmeen joulupöytään, kun laittaa aitoa, omatekoista lähiruokaa juhlapöytään. Muistan aina kertoa lapsille tai vieraille, mistä juusto on saatu, Anni Peura toteaa.