Sähkönkulutus noussut viime vuodesta Etelä-Karjalassa

Eteläkarjalaisten sähkönkulutus on noussut tänä vuonna muutamalla prosentilla. Pitkä ja lämmin kesä tasasi kulutuksen nousua jonkin verran.

sähkönkulutus
Hehkulamppu
Yle

Lappeenrannan Energiasta ja Imatran seudun sähköstä kerrotaan, että tämän vuoden kylmä alku ja loppuvuosi näkyvät selvästi sähkönkulutuksessa. Lappeenrannassa sähkönkulutus on noussut reilut 6 prosenttia ja Imatralla joitakin prosentteja.

Kaukolämmön kulutus on viime vuoteen verrattuna lisääntynyt Lappeenrannassa tuntuvasti, arviolta noin kymmenen prosenttia, kertoo energiakaupan johtaja Marko Pollari Lappeenrannan Energiasta.

- Syynä on varmasti tuo samainen kylmä sää, mutta varmasti myös talouden elpyminen on tuonut oman lisänsä tilanteeseen.

Pollari on kuitenkin hämmästynyt kaukolämmön kulutuksen suhteellisen pienestä noususta.

- Tammikuussa kulutus kasvoi vielä yli kolmanneksen. Pitkä ja lämmin kesä kuitenkin pienensi kulutusta ja siten tasasi kulutuksen nousua.

Tulevina kesinä sähkökulutuksen on arvioitu kasvavan erilaisten ilmalämpöpumppujen yleistymisen myötä.

- Näitä lämpöpumppuja käytetään kesällä viilentämiseen ja siten voisi odottaa sähkökulutukse kasvua kuumaan aikaan, mutta ainakaan vielä mitään selvää muutosta ei ole nähtävissä, Pollari toteaa.

Saman tiedon vahvistaa myös Imatran seudun sähkön liiketoimintapäällikkö Pentti Niemeläinen.

- Sähkön käytön käppyrä on edelleen aika lailla entisenlainen eli kesällä sitä menee huomattavasti vähemmän eikä lämpöpumppujen käyttö näy vielä, Niemeläinen kertoo.

Lappeenrannan Energialla ja Imatran seudun sähköllä on yhteensä liki 74 000 sähköasiakasta.

Kapasiteettia riittää

Imatran energian voimalaitoksella on tuotannon kannalta ollut hyvä vuosi, kertoo Niemeläinen.

- Voimalaitosta on tarvittu. Tälläkin hetkellä laitos ajaa lähes täydellä teholla. Näin on oikeastaan aina, kun pakkasta on kymmenen astetta tai enemmän.

Joulua ja sen tuomia kovia pakkasia ajatellen reserviä vielä on.

- Tarpeen mukaan, kuten aiemminkin tässä kuussa, laitetaan sitten maakaasulla toimivia lämpökeskuksia päälle lisälämmön tuottamiseksi, Niemeläinen kertoo.

Lappeenrannassa tuotannosta on syyskuusta alkaen vastannut Kaukaan biovoimalaitos. Myös Lappeenrannan Energialla on reserviä pakkasen kiristymisen varalta.

- Kovalla pakkaselle lämpöä saadaan lisää lämpökeskuksilla. Lisäksi Mertaniemen voimala on ollut nyt käynnissä. Se tuottaa lämmön lisäksi myös sähköä ja sitä on kannattanut nyt tuottaa, kun sähkön tukkuhinta on noussut niin korkeaksi, Pollari selventää.

Kapasittettia on sen verran, että pieniä häiriöitäkin voidaan kestää ilman, että jakelu häiriintyy.

- Ei tässä nyt muuta tarvitse jännätä kuin sitä saadaanko mittareihin uudet ennätykset, jos pakkasta tulee todellakin luvatut 27 astetta tai enemmänkin, Pollari naurahtaa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala / Sannika Michelsson