1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. silli

Lasimestarin silli syntyy nopeasti ja vähällä vaivalla

Silliä vierastavat monet. Siksipä kätevä tapa tutustua Pohjois-Atlantissa elävään parvikalaan on uittaa se lasipurkkiin etikan, sokerin, veden, punasipulin ja mausteiden kera. Niin valmistuu yksi joulupöydän kiintotähdistä, eli lasimestarin silli.

silli
Lasimestarin silliä tehdessä ei kannata säästellä sillissä eikä sipulissa.
Lasimestarin silliä tehdessä ei kannata säästellä sillissä eikä sipulissa.YLE Etelä-Karjala

Sillistä on muodostunut monen kammoksuma kala. Onhan totta, että silli on rasvainen ja voimakkaasti tuoksuva kala. Se on kuitenkin rasvaisena kalana erittäin sopiva valmistettavaksi mausteisessa liemessä. Maustesilli onkin vakioherkku esimerkiksi Ruotsissa ja Suomessa.

Lasimestarin sillin valmistukseen kannattaa varata ajan lisäksi myös kunnollisia sillifileitä, joita löytyy helposti varsinkin kalakaupoista. Hyvä nyrkkisääntö on varata kaksi filettä purkkia kohden. Mausteiksi sopivat maustepippuri, sinapinsiemenet, punasipuli, porkkana sekä laakerinlehdet.

Saukko-laivasto toi silliä Suomeen

Siinä missä silli on nykyisin yhä harvinaistuva herkku oli se ennen huomattavasti yleisempi kala ruoanlaitossamme. 1940-luvulta lähtien silliä tuotiin Suomeen sillilaivastolla, Saukko-laivastolla.

Sen kotisatama oli Rymättylässä. Olipa tapana jopa se, että sillilaivojen saapuminen kesäisin oli tunnettu tapahtuma ja laivat kilpailivat nopeimman sillilaivan tittelistä. Laivojen saapumista seurattiin tarkasti tuolloin myös lehdistössä.

Sillinpyynti väheni merkittävästi 1970-luvulla, kun pyyntikiintiöitä alettiin korvamerkitä kalavesien isäntävaltioille.

Lähteet: Lähde: Wikipedia

Lue seuraavaksi