Sipoonkorpeen pieni kansallispuisto

Hallitus esittää Sipoonkorven kansallispuiston perustamista nykyisten valtion luonnnonsuojelualueiden tilalle. Esityksen mukaan puiston pinta-ala on vajaat 2 000 hehtaaria. Puisto perustetaan vastaamaan Etelä-Suomen virkistystarpeita ja täydentämään metsäisiä ja kalliovaltaisia luontokohteita.

Kotimaa
Sipoonkorpea talviasussaan.
YLE / Ville Mättö

Puisto on alueiltaan hajanainen. Hallituksen tavoitteena on jatkossa merkittävästi laajentaa aluetta vaihtamalla maita erityisesti Helsingin ja yksityisten maanomistajien kanssa. Helsingillä on puistoon soveltuvia metsämaita satoja hehtaareja. Aluetta nykyisin pirstovat mahdolliset yksityiset suojelualueet eivät tulisi osaksi kaikkille avointa kansallispuistoa. Alueen eteläosien käyttö ratkeaa Helsingin, Vantaan ja Sipoon kaavoituksessa.

Puistoon on liitetty Sipoonkorven pohjoisosista myös Hindsbyn alue, jossa on puolustusvoimien varastoja. Armeija voi tarvittaessa kieltää tai rajoittaa liikkumista alueella.

Puistoon ei ainakaan aluksi liitetä Suomenlahden rannikon reheviä lehtoja ja matalia rannikoita. Rannikon Östersundomin Natura 2000 -alueiden ja kansallispuiston välisten luontokäytävien kohtalo ratkeaa alueen kaavoituksen yhteydessä.

Sipoonkorven metsäalueilla on kävijöitä enemmän kuin monella nykyisellä kansallispuistolla. Puisto helpottaa paineita pääkaupunkiseudun ainoaa, Nuuksion kansallipuistoa kohtaan. Puisto olisi Suomen 36. kansallispuisto.

Metsähallitus ja Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri: hyvä aloitus

Metsähallitus on tyytyväinen hallituksen esitykseen Sipoonkorven kansallispuiston perustamisesta, mutta sen toiveissa on ollut jopa yli 5 000 hehtaarin kokoinen kansallispuisto.

Metsähallituksen suojelubiologi Antti Below sanoo, ettei tällä aikataululla ollut mahdollista ottaa mukaan muita alueita kuin valtion maat. Päätös Sipoonkorvesta tuli hänen mielestään juuri oikeaan aikaan.

– Ennen kuin Helsingin ja Sipoon rakentaminen alkaa, on sovittava reunaehdot siitä, mitä luonto sanelee sillä alueella. Nyt on hyvä lähteä neuvottelemaan, että mitkä voisivat olla kansallispuiston muut alueet voisivat olla.

Myös Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri kehuu hallituksen esitystä. Piirin mielestä kansallispuistoon pitää kuitenkin sisällyttää vielä valtion Östersundomin alueella omistamat suojelualueet, jolloin sinne saataisiin arvokkaita lintukosteikkoja ja merenrantalehtoja.

Tärkeintä sekä Metsähallituksen että Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin mielestä olisi turvata kansallispuistosta suojeltu yhteys merenrantaan.

Lähteet: YLE Uutiset