1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puolustusvoimat kärsii kenkäpulasta

Tällä viikolla palvelukseen astuneet alokkaat joutuvat käyttämään kumisaappaita aikaisempaa enemmän. Syynä on pula varsi- eli maihinnousukengistä. Puolustusvoimat ei uskalla hankkia uusia ennen kuin vireillä olevat valitukset aikaisemmista kenkähankinnoista on saatu käsiteltyä loppuun asti.

Kuva: YLE / Sari Törmikoski

Kenkäpulaan ajauduttiin, kun hankintakilpailun hävinnyt jalkinevalmistaja valitti kahdesta kaupasta markkinaoikeuteen.

Toinen kiistoista päätyi korkeimman hallinto-oikeuden KHO:n ratkaistavaksi, koska markkinaoikeus jätti valituksen käsittelemättä. Markkinaoikeus perusteli ratkaisuaan sillä, ettei sotilaallisiin käyttötarkoituksiin menevien hankintojen arviointi kuuluu sille.

KHO oli toista mieltä ja palautti heinäkuun alussa kenkähankinnan markkinaoikeuteen. KHO:n mukaan markkinaoikeuden on tutkittava kenkähankinta, koska varsikenkiä ei ole tarkoitettu pelkästään sotilaalliseen käyttöön. KHO:n linjaus koskee myös myöhemmin tehtyä valitusta puolustusvoimien toisesta kenkäkaupasta.

Maavoimien materiaalilaitoksen kaupallinen johtaja Lars-Christian Schauman kertoo, että oikeuskäsittelyn ajaksi markkinaoikeus kielsi uhkasakon uhalla puolustusvoimia hankkimasta kenkiä edes tilapäisjärjestelyin mistään muualta. Uhkasakolla suojellaan valituksen tehnyttä kenkävalmistajaa.

- Olemme siinä mielessä seinän edessä, että mistään ei voida kenkiä laillisesti hankkia. Jos hankittaisiin, niin sitten pitäisi maksaa sakko. Ja jos vielä valittajan valitus menestyy, niin sitten seuraisi vielä hyvitysmaksu heille. Riski on siinä, että lähtisimme hankkimaan kenkiä jostain muualta, on liian iso. Nyt emme voi tehdä mitään, hän jatkaa.

Kengät kulutuskiellossa

Kulutuksen välttämiseksi alokkaat saavat käyttää varsikenkiä nyt vain kasarmilla ja loma-aikana. Joukko-osastoista kerrotaan, että alokkaat ovat liikkuneet ensimmäisen viikon lenkkitossuissa eikä varsikenkiä ole vielä kaivattu. Muutaman viikon päästä alkavissa koulutuksissa maihareille olisi kuitenkin jo tarvetta.

- Puhutaan pitkistä marsseista, 10 - 20 kilometrin pituisista marsseista tai taistelukoulutuksesta, jossa esimerkiksi syöksytään maastossa, jossa on epätasaisuuksia ja muita. Siinä vaiheessa jalkojen rasitus lisääntyy, kun käytetään kumisaapasta, joka ei hengitä eikä tue nilkkaa niin hyvin kuin varsikenkä, kertoo Karjalan prikaatin 3. panssarijääkärikomppanian päällikkö kapteeni Mika Mäenpää.

Aikaisemmin tapana oli, että kahdesta varsikenkäparista parempaa käytettiin lomalla ja kuluneempaa palveluksessa. Paluuta vanhaan voi joutua odottamaan vielä vuosia. Kantahenkilökunnalle ja kertausharjoituksiin tulijoille varsikenkiä ei enää edes anneta.

- Toivomme, että markkinaoikeus käsittelisi tämän asian kiireellisenä nimenomaa siksi, että he kielsivät hankintapäätöksen toimeenpanon edes väliaikaisena. Paras tilanne olisi, että syksyllä päästäisiin jo hankkimaan, mutta huonommalla tuurilla voi mennä toista vuotta vielä, Schauman arvioi.

Odotettavissa jalkaongelmia

Kapteeni Mäenpää on tilanteesta huolestunut. Tällä hetkellä hänen vastuullaan on 150 alokasta.

- Suurin ongelma tulee varmaan siinä, että jos me ei voida käyttää pariin vuoteen varsikenkiä taistelukoulutuksessa ja muussa, niin varmasti nilkka- ja muista jalkavaivoista tulee ongelma. Ja kyllähän jalka hautuu tuollaisessa kumisaappaassa näin kesähelteillä.

Mäenpään mukaan Karjalan prikaatissa on tehty päätös, etteivät alokkaat saa käyttää omia varsikenkiään.