Vanajan naisvangit tulkitsevat Kuningas Learia Helsingissä

Hämeenlinnan Vanajan vankilan viime vuonna käynnistynyt teatteritoiminta saa jatkoa vuodenvaihteessa. Seitsemän naisvangin ryhmä esittää tammikuun alussa Kuningas Lear - Veljeni Kuningas -näytelmän KokoTeatterin näyttämöllä Helsingissä.

kulttuuri
Kaksi Vanajan vankilan naista istuu vierekkäin.
YLE

Näytelmän käsikirjoitus on syntynyt työtyhmän itsensä tekemänä Shakespearen näytelmän Kuningas Learin pohjalta.

- Ahneus kuljettaa petokseen. Yleensä tämä kokemus tapahtuu jo lapsuudessa, jos sosiaalinen vuorovaikutus on vinoutunutta, ja vallankäyttö ruokkii hyväksikäyttöä. Työryhmä on tutkinut Shakespearen näytelmää tästä näkökulmasta, kertoo näytelmän ohjaaja Hannele Martikainen.

Näyttelijät ovat 24 - 50-vuotiaita naisia, joista osalla on useita vankeustuomioita takanaan. Näytelmän musiikista vastaa Mikko Perkola. Esityksessä soi viola da gamba -barokkisoittimelle sovitettu Pelle Miljoonan musiikki.

Viime vuonna Vanajan naisvangit toteuttivat Punahilkka-satuun perustuneen ja musiikkiteatteriohjaaja Hannele Martikaisen dramatisoiman näytelmän ”Punahilkka” Hämeenlinnan kaupunginteatterissa.

Kokemukset hyviä

Vanajan vankilan johtaja Kaisa Tammi-Moilasen mukaan teatteri on osa vankien kuntoutusta muun kuntoutustyön rinnalla. Punahilkka -näytelmästä saadut kokemukset ovat olleet monella tasolla myönteisiä.

- Sillä on ollut suuri merkitys näyttelijöille, joiden olemuksessa näkyi suuri muutos. Sivuvaikutuksia oli myös vankien ja vartioiden välisessä vuorovaikutuksessa, johon yhteinen projekti toi paljon myönteistä, kuvailee Tammi-Moilanen.

Tammi-Moilanen toivoo, että vangit voisivat tehdä teatteria myös jatkossa. Toimintamuoto tarvitsisi kuitenkin pysyvän rahoituksen, mitä toistaiseksi ei ole tiedossa.

Kuningas Lear - Veljeni Kuningas -näytelmällä on neljä esitystä Helsingissä KokoTeatterissa, Siltavuorenranta 18, tammikuun ensimmäisellä viikolla.

Lähteet: YLE Uutiset