Kirkukin joulu peruttiin al-Qaidan uhkausten vuoksi

Pohjois-Irakin Kirkukin kaupungin kristityt ovat peruneet joulunvieton al-Qaidan esittämien terroriuhkausten vuoksi. Kaldealaiskristittyjen arkkipiispan Louis Sarkon mukaan hän ja kymmenen muuta kristittyjen johtohahmoa päättivät perua kaikki juhlallisuudet messuja lukuunottamatta saatuaan uhkauksia. Myös muualla Irakissa pelätään iskuja kristittyjä vastaan.

Ulkomaat

Kristittyihin kohdistettujen iskujen pelossa perinteiset keskiyön messut järjestetään Kirkukissa nyt päivällä. Kaupungissa, jossa ennen Irakin sotaa oli noin 50 000 kristittyä, asuu nyt noin 10 000 kristittyä.

Koko Irakissa asuu noin 500 000 kristittyä, kun vielä vuonna 2003 maassa oli 800 000 - 1,2 miljoonaa kristittyä. Monet kristityt ovat paenneet väkivaltaisuuksia ulkomaille.

Maanantaina ihmisoikeusjärjestö Amnesty vaati Irakin hallitusta suojelemaan paremmin maan kristittyä vähemmistöä. Amnesty pelkää, että kristittyjä vastaan isketään Irakissa joulun aikana.

Irakin al-Qaidaa epäillään lokakuussa bagdadilaiseen katedraaliin tehdystä iskusta, jossa kuoli kaksi pappia, 44 seurakuntalaista ja seitsemän turvallisuusjoukkojen jäsentä. Marraskuussa kuusi ihmistä kuoli kristittyjen koteihin ja kauppoihin Bagdadissa tehdyissä iskuissa.

Irakin al-Qaidan mukaan hyökkäykset kristittyjä vastaan johtuvat Egyptin tapahtumista. Ääriryhmän mukaan Egyptin koptikristityt olisivat pidättäneet muslimeiksi kääntyneitä kristittyjä.

Lähteet: AFP