Katainen kiitteli veroryhmän työtä - keskusta irtisanoutuu jyrkästi

Hetemäen veroryhmän raportin vastaanottanut kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen kiitteli ryhmää perusteellisesta ja huolellisesta työstä. Kokoomus aikoo ottaa kantaa veroryhmän esityksiin tammi-helmikuun vaihteessa. Keskusta puolestaan irtisanoutuu esityksestä jyrkästi.

talous

Katainen sanoi pitävänsä verotuksen painopisteen siirtämistä yrittämisen ja työn verottamisesta kulutuksen verottamiseen oikeansuuntaisena ja perusteltuna.

Hän toivoo, että kaikki puolueet ottaisivat kantaa verotuksen koko kokonaisuuteen eivätkä vastustaisi tai kannattaisi yksittäisiä esityksiä.

Keskusta sanoutuu irti

Keskustan vero- ja taloustyöryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Lintilä sanoi YLE Uutisille, että keskusta irtisanoutuu esityksestä jyrkästi.

Hänen mielestään esimerkiksi 2 miljardin euron veronalennukset ovat taloustilanteeseen nähden liian suuria.

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) ei kommentoi esitystä.

Vihreät tyytymättömiä: Raportti on vastuuton

Vihreiden mielestä raportissa on häkellyttävintä se, että esitys on kokonaisuudessaan kustannusneutraali. Veroja ehdotetaan kerättäväksi lisää saman verran kuin niitä ehdotetaan laskettavaksi.

Kokonaisesityksenä raportti on vastuuton, vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kirsi Ojansuu katsoo.

Vihreiden mukaan esitys suosii suurituloisia ja lisää painetta menoleikkauksiin. Energiaverojen ja muiden välillisten verojen nousu pitäisi vihreiden mielestä kompensoida pienituloisille

SDP:ltä risuja ja ruusuja

SDP:n veroryhmän puheenjohtaja Jouni Backman näkee esityksessä sekä hyvää että huonoa. Hän sanoo puolueen olevan huolissaan suuresta linjasta, joka näyttäisi vievän Suomea yhä pidemmälle tasaverotuksen suuntaan. SDP vastustaa myös yhteisöveron keventämistä ja pitää mittavia veronkevennyksiä liian suurina.

Sen sijaan esimerkiksi pääomaverotuksen korottaminen saa SDP:stä kannatusta.

SDP julkistaa omat verolinjauksensa alkuvuodesta.

Perussuomalaiset moittii raporttia tilaustyöksi

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pitää verotyöryhmän raporttia kokoomuksen ja keskustan tilaustyönä, joka siirtää rasitusta entistä enemmän suurelta rahalta pienituloisten kontolle.

Soinin mukaan esitykset ovat erittäin epäsosiaalisia. - Tuloverojen alentamiseen ei tällä hetkellä ole varaa, Soini sanoo. Hän paheksuu sitä, että verotuksen painopistettä alati siirretään välillisiiin veroihin, jolloin pienituloisilla maksatetaan yhä enemmän. Soinin mielestä muutokset kuorrutetaan vihreään kaapuun.

Vasemmistoliitolta tiukkaa kritiikkiä

Vasemmistoliitto ei hyväksy veroryhmän esitystä. Puolue katsoo, että esitys lisäisi tuloeroja ja rapauttaisi julkisten palveluiden ja perusturvan rahoituksen.

– Esitys on suoraa jatkumoa jo toteutetulle oikeistolaiselle veropolitiikalle, jonka avulla tuloerot ovat Suomessa kasvaneet maailmanennätysvauhtia ja lapsiköyhyys palannut 1970-luvun tasolle, sanoi puheenjohtaja Paavo Arhinmäki lähettämässään tiedotteessa.

Arhinmäen mielestä esityksessä on hyviä elementtejä, kuten Windfall-vero ja listaamattomien yritysten osinkoverotuksen korottaminen. Hän katsoo kokonaisuuden vievän kuitenkin väärään suuntaan.

Kristilliset: Ongelmallista sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kannalta

Kristillisdemokraattien mielestä esitykset olisivat yleislinjaltaan ongelmallisia sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kannalta. Puolue katsoo, että hyvin toimeentulevien verotus kevenisi ja ehdotus johtaisi aiottua vahvemmin tarpeeseen leikata menoja.

Kristillisten mielestä lapsiperheiden asema tulisi verotuksessa huomioida antamalla lapsiperheiden tulonsaajille ansiotulovähennys.

Lähteet: YLE Uutiset