Ranska ja Saksa haluavat tukkia Romanian ja Bulgarian Schengen-tien

Ranska ja Saksa ovat päättäneet estää Romaniaa ja Bulgariaa liittymästä Schengen-alueeseen ensi vuonna, kertoo uutistoimisto AFP. Perusteluna on, että maiden hyväksyminen olisi ennenaikaista. Romanian presidentti Traian Basescu sanoi tuoreeltaan päätöstä syrjinnäksi.

Ranskan ja Saksan sisäministerit Brice Hortefeux ja Thomas de Maiziere ilmoittavat kirjeessään Euroopan sisäasioista vastaavalle komissaarille Cecilia Malmströmille, että Romanian ja Bulgarian pääsy osaksi Schengen-aluetta maaliskuussa 2011 olisi ennennaikaista.

Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välillä ei ole matkustusrajoituksia eikä rajatarkastuksia.

Ministerien mukaan Romanian ja Bulgarian hakemus voi edetä sitten, kun ne osoittavat "peruuttamatonta edistystä" taistelussa korruptiota ja järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, raportoi kirjeestä kopion nähnyt AFP.

Ranska on karkottanut tänä vuonna tuhansia romaneja takaisin kotimaihinsa Romaniaan ja Bulgariaan ja saanut käytännöstä osakseen kärkevää arvostelua. Romanikiistaa ei kuitenkaan mainita päätöksen perusteluissa.

Romanian presidentti Traian Basescu sanoi tuoreeltaan Ranskan ja Saksan päätöstä syrjinnäksi. Bulgarian viranomaiset puolestaan sanovat AFP:n mukaan tekevänsä kaikkensa, jotta mahdolliset epäilykset maan Schengen-kelpoisuudesta hälvenevät.

Schengen-alueeseen kuuluu tätä nykyä 25 maata, joissa asuu yli 400 miljoonaa kansalaista. Schengen-sopimusta soveltaa 22 EU:n 27 jäsenmaasta sekä Islanti, Sveitsi ja Norja. EU-maista mukana eivät ole Bulgarian ja Romanian lisäksi Britannia, Irlanti ja Kypros.

Hakijan liittyminen Schengen-alueeseen on hyväksyttävä yksimielisesti, joten Ranskalla ja Saksalla on mahdollisuus kaataa Romanian ja Bulgarian hakemus.