Liike-elämä kiittelee verotuksen painopisteen siirtämistä

Verotyöryhmän esitys saa laajalti kehuja painopisteen siirtämisestä työn verotuksesta kulutusverotuksen suuntaan. Järjestöt kaipaavat kuitenkin esitykseen lisää investointikannustimia, jotta talous saataisiin kasvuun.

talous

Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitää alivaltiosihteeri Martti Hetemäen verotyöryhmän loppuraporttia kattavana. EK:n mukaan on tärkeää, että verotusta on tarkasteltu kokonaisuutena.

Raportista EK nostaa esiin verotuksen painopisteen siirtämisen pois työn verotuksesta sekä korkeimpien marginaaliveroasteiden alentamisen. Myös yhteisöveron laskeminen 22 prosenttiin on EK:n mukaan tärkeä toimenpide, joka tukee talouden kasvua.

Yrittäjät peräävät kannustimia

Suomen Yrittäjät peräävät investointikannustimia työryhmän raporttiin. Järjestön mukaan nykyinen yritysverojärjestelmä on hyvä eikä siihen ole syytä tehdä suuria muutoksia.

Kehuja sen sijaan saa painopisteen siirtäminen työn verotuksesta välilliseen verotukseen.

Keskuskauppakamari vaatii päättäjiltä toimia

Keskuskauppakamarin mukaan raportti on johdonmukainen jatko kesällä jätettyyn välimietintöön eikä se sisällä suuria yllätyksiä. Verotuksen painopisteen maltillinen muutos kohti kulutuksen verotuksesta tukee Keskuskauppakamarin mukaan talouskasvua.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Pauli K. Mattila vaatii poliitikoilta selkeää kantaa raporttiin, jotta esityksen muutokset aukeavat tavallisille ihmisille.

- Äänestäjien on saatava tieto siitä, miten eri tahoilla suhtaudutaan työryhmän esityksiin, Mattila sanoo.

Suomen Ekonomiliitto: Tasapainoinen kokonaisuus

Suomen Ekonomiliitto kehuu verotyöryhmän raporttia tasapainoiseksi ja loogiseksi. Positiivisena liitto näkee verotuksen keskittymisen kulutus- ja haittaveroihin.

-Tarvitsemme Suomeen veropolitiikkaa, joka tuo talouteen dynamiikkaa ja edesauttaa talouskasvua, liiton neuvottelujohtaja Sture Fjäder sanoo.

Kaupan liitto: Verotyöryhmä ei täyttänyt tehtäväänsä

Kaupan liiton mielestä työryhmän esitys jäi keskeneräiseksi. Liiton mukaan verorakenteen muuttaminen ei riitä hitaan talouskasvun vauhdittamiseen, vaan verotuksen kokonaistasoon on puututtava. Kaupan liitto olisi toivonut esitykseen veromuutosten vaikutusten analysointia eri toimialoilla.

- Työryhmältä on puuttunut uskallus tarttua olennaiseen, sanoo liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala.

Päivittäistavarakauppa: Ansiotuloverotusta alennettava

Päivittäistavarakauppa ry pitää tärkeänä alentaa maltillisesti ansiotuloverotusta, sillä se lisäisi kuluttajien ostovoimaa. Yksityisen kulutuksen osuus Suomen kansantaloudesta on noin 43 prosenttia ja OECD-maiden pienimpiä, yhdistys huomauttaa.

Päivittäistavarakauppa ehdottaa epäterveellisten tuotteiden veronkorotusten sijaan pienempää arvonlisäverokantaa kansanterveyttä edistäville tuoteryhmille kuten hedelmille, kasviksille, vihanneksille ja kalalle.

Rakennusteollisuus ei luopuisi asuntolainojen tuesta

Rakennusteollisuus RT vastustaa työryhmän esitystä eikä usko, että sen toteuttamiseen löytyy poliittista tahtoa. Asuminen on perustarve, eikä asumisesta voi enää puristaa verotuloa, RT arvioi.

Lähteet: YLE Uutiset