1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lintuhäkki

Julli saa lihaa joululahjaksi

Heinolan lintutarhalla on ollut viime vuosia kiireisempi marras- ja joulukuu. Varhain tullut talvi ja tavanomaista aikaisemmin jäätyneet järvet lisäsivät hoidettavien vesilintujen määrää tarhalla. Joulu lintutarhalla sujuu työn merkeissä, mutta linnuille on luvassa lahjoja.

Julli on monen Heinolan lintutarhalla vierailevan suosikki. Se jakaa joululahjaksi saamansa lihakimpaleet naapuriensa kanssa. Kuva: YLE / Tanja Perkkiö

Viime vuosia aikaisempi talvi aikaisti talvisesongin myös Heinolan lintutarhalla. Järvien jäätyminen tiesi vesilintujen tulvaa tarhalle. Soittoja tuli ympäri Suomea ja erilaisia vesilintuja aina kuikasta lähtien, kertoo lintutarhan isäntä Olli Vuori.

- Järvet kun jäätyivät, niin terveet linnut jatkoivat matkaansa etelämmäksi, mutta siipirikot ja huonokuntoiset jäivät tänne. Niitä sitten pelasteltiin ja toimitettiin meille hoitoon. Voi sanoa, että talvisesonki alkoi meillä kaksi kuukautta aikaisemmin kuin normaalisti, toteaa Vuori.

Vuori arvioi, että lintuja on ollut hoidettuna hieman normaalia enemmän. Esimerkiksi joutsenia on ollut lintutarhalla tänä vuonna paikattavana yhdeksän, joista neljä on vieläkin Heinolassa.

- Joutsenten määrät ovat kasvaneet ja kun se on iso näkyvä lintu, niin niitä sitten löytyy paljon. On ollut myös kuikkaa, sorsia ja yksi allikin. Sellaisia jotka ovat jääneet tuonne jäiden kynsiin.

Tarhan linnulle lihaa ja leluja lahjaksi

Joulua Heinolan lintutarhalla vietetään työn merkeissä. Miehitys on normaalia pienempi ja tarhalla tehdään paljon ruokia etukäteen valmiiksi.

- Kyllä meillä ihan työntäyteinen joulu on. Eläimien kanssa kun ollaan tekemisissä, niin jouluna ollaan töissä aivan samalla tavalla kuin juhannuksenakin ja tavallisena arkipäivänäkin. Sitten kun olemme linnut aattona ruokittu, niin lähdetään joulun viettoon, Vuori kertoo joulun suunnitelmista

Joulun aikaan varsinkin pitkäikäiset lintutarhan asukkaat saavat lahjoja vanhoilta omistajilta ja ihmiset kaivavat pakastimista ylimääräiset lihat linnuille. Ensimmäinen joulupaketti saapui Rambo-nimiselle valkokakadulle.

- Rambo sai sellaisen muovisen vinkulelun, minkä se pistää varmaan päreiksi muutamassa minuutissa. Sitten on tällaisia vahvempia, narusta punottuja leluja, jotka laitetaan orsiin roikkumaan ja niiden kanssa se taistelee sitten vähän pitempään. Ihmiset muistaa tällä tavoin entisiä lemmikkejään.

- Luonnonlinnut saavat joulun alla yleensä lihaa ihmisiltä. Niitä roikkuu melkein joka aamu tuossa petolintutarhan seinällä. Osa on jopa nimennyt, että mille linnulle lihat ovat. Julli-korppi on esimerkiksi suosittu ja saa paljon lihaa. Kaikille linnuille lihoja tasapuolisesti jaetaan.

Heinolan lintutarhalla on mahdollista piipahtaa myös joulunaikaan. Tarha on suljettuna aattona, mutta joulupäivänä ja tapaninpäivänä ovet ovat avoinna kello 10-14.

- Monet lähtevät joulupäivinä hieman ulkoilemaan ruokailun jälkeen ja piipahtavat samalla myös täällä, lintutarhan isäntä Vuori kertoo.