Himmeli on käsityön taidonnäyte

Perinteiset joulukoristeet kuten himmelit ovat pitäneet pintansa muovikoristeiden puristuksessa. Oljista valmistettu himmeli on arvokas käsityöläisen taidonnäyte, jonka tekeminen vaatii tarkkuutta, kärsivällisyyttä ja sorminäppäryyttä.

käsityöt (tuote)
Himmelintekijä työssään
Aino Siekkinen on tehnyt himmelin jos toisenkin.YLE / Arttu Horttanainen

Monien mielikuvissa himmelit heiluvat hiljakseen mummulan tuvan katossa, mutta 2000-luku on tuonut olkikoristeet maalta kaupunkiin. Hyvässä hoidossa himmeli voi pysyä kunnossa jopa kymmeniä vuosia, kertoo Hämeenlinnan Rengossa asuva himmelintekijä Aino Siekkinen.

- Tuokin on 21 vuotta vanha tuo tuolla olohuoneen katossa. Se on ihan ehjä, vaikka pesin sen jo kolmannan kerran sen elämän aikana

- Vein sen kylpyhuoneeseen ja laitoin lasten ammeeseen vettä ja fairya ja siellä huiluttelin himmeliä, ja sitten huuhtelin sen puhtaalla vedellä. Sehän on ihan kiiltävä, eikä kärsi pesusta, kun sitä ei kohtele huonosti, Siekkinen kertoo.

Himmelinteko lähtee liikkeelle olkien kuivaamisesta, jonka jälkeen oljet puhdistetaan ja pätkitään. Samalla oljet lajitellaan.

Himmelintekoon tarvitaan pehmeää puuvillalankaa ja oikeanlainen neula. Sellainen on askartelukaupoista saatava patjaneula.

- Tämä peruskuutio valmistetaan 12 olkipillistä. Pujotan ensin kolme, ja siitä tulee sitä kuutiota, selvittää Siekkinen himmelin alkuhetkiä.

Aino Siekkinen aloitti himmeliharrastuksen jäätyään eläkkeelle. Parinkymmenen vuoden aikana valmiiksi on ehtinyt yli 80 himmeliä. Siekkisen himmeleitä oli viime kesänä esillä myös Hämeenlinnan pääkirjastossa.

Lähteet: YLE Häme