1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. passiivitalot

Passiivitalo sopii Lappiin

Passiivitalon Rovaniemen Vennivaaraan rakentanut Pekka Junes on tyytyväinen ensimmäiseen asuttuun vuoteen talossa. Juneksen passiivitalon lämmityskulut olivat vain 600 euroa vuodessa. Hyötysuhde on parhaimmillaan Lapissa, sanoo Junes.

Pekka Juneksen passiivitalo näyttää ulkopuolelta kuin miltä tahansa omakotitalolta. Kuva: YLE / Pia Tuukkanen

Juneksen perhe muutti itse rakentamaansa passiivitaloon yli vuosi sitten. Talon suunnittelu aloittettiin jo vuonna 2006. Syitä juuri passiivitalon rakentamiseen oli monia.

- Yksi syy oli ilmastonmuutos. Passiivitalo on suurin ekoteko edelleenkin. Ja koska itselläni on astma, niin tällainen talo on varmasti parhaimpia siihen ratkaisuun, Junes kertoo.

Ennen muuttoa Junes arvioi, että passiivitalon lämmitys maksaisi noin 400 euroa vuodessa. Tavoite ei aivan toteutunut, vaan lämmityskulut kohosivat yli 600 euroon vuodessa. Hinnannousuun löytyy kuitenkin hyvä syy.

- Ilmastointikone meni epäkuntoon ja huonekohtaiset lämmittimet jouduttiin laittamaan päälle. Mutta nyt taloa lämmittää taas pelkkä ilmaistointilaite. Tällä hetkellä kokonaissähkön kulutus on noin 2 euroa päivässä, Junes sanoo.

Ero passiivitalon energiakulutuksessa verrattuna perinteisen omakotitalon kulutukseen on huomattava. Omakotitalon lämmityslasku saattaa kohota helpostikin jopa tuhansiin euroihin vuodessa.

Ensimmäinen vuosi meni kokeillessa

Juneksen passiivitalon lämmitys koostuu pääsääntöisesti ilmastointilaitteesta. Lisälämpöä taloon tuo takka-leivinuuniyhdistelmä, joka on noin kerran viikossa käytössä. Lisäksi taloon asennettiin varmuuden varalle sähköllä toimiva lämmitysjärjestelmä.

- Ideaalin lämpötilan hakemisessa on ollut opettelua ja aiheuttanut suurimman haasteen koko hommassa. Nyt olemme päästy siihen, että on huonekohtaisesti oikeat lämmöt, ilma kiertää sopivalla tavalla ja kaikki viihtyvät, niin mikäs siinä on asuessa, Junes sanoo tyytyväisenä.

Passiivitalo toimii Lapissa

Juneksen mukaan passiivitalon hyötysuhde on erinomainen varsinkin silloin, kun ulkoilman lämpötilat vaihtelevat voimakkaasti. Lämpötilojen suuret vaihtelut ovat tuttuja etenkin Lapissa. Voimakkaat vaihtelut on hyvä asia myös sisäilman kannalta.

- Kesällä täällä ei noussut kertaakaan sisälämpötila yli 23 asteen. Talon valtava kivimassa varasi hyvin lämpöä ja auringon kierron mukaan suunniteltu talo toimi. Pakkasella levinuuni varasi lämpöä ja piti ulkopuolella olevan kylmän ulkona. Oli kylmä tai kuuma niin sisälämpötilan vaihtelut ovat pieniä.

- Puhutaan 1-3 asteen vaihtelusta sisällä ja se on aika hyvin jos ulkolämpötila vaihteli +35 asteesta -35 asteeseen tänä vuonna, astmasta kärsivä Junes kertoo

Aurinkopaneelit puuttuvat vielä

Juneksen taloprojektin ei kuitenkaan ole tarkoitettu jäävän tähän. Energialähteeksi on suunnitteilla vielä passiivitalon mukaiset aurinkopaneelit ehkä jo ensi kesäksi.

- Aurinkopaneeleilla saataisiin vähennettyä veden lämmityskuluja 60 prosenttia, joka on yksittäinen sähkösyöppö tässä talossa. Suomeen on tulossa uutta tekniikkaa. Nykyinen paneelitekniikka on aika vanhaa ja sen hyötysuhde on huonompi. Jos toimivat markkinat saadaan markkinoille, niin silloin se on ensi kesän homma, Junes arvelee.