Lomaosakkeita ostavat nyt yritykset

Yritykset ja ammattiliitot hankkivat omien lomakiinteistöjen sijaan entistä enemmän lomaosakkeita. Lomaosakeyrittäjille suurasiakkaat ovat enemmän kuin toivottuja, sillä osakkeita myydään kerralla satoja kappaleita.

Kotimaa
Nainen nousee lomamökin portaita lomamökin terassille
YLE

Vilkkain sesonki on alkamassa nyt myös yritysten ja liittojen suosimissa kohteissa.

Lomaosakekelkkaan on hypännyt muun muassa Palvelualojen ammattiliitto PAM, joka hankki runsas vuosi sitten jäsentensä käyttöön noin 300 lomaosaketta ympäri Suomea. Samalla liitto kuoppasi aikeet oman lomakiinteistön rakentamisesta Iittiin, kertoo PAM:in talousjohtaja Jukka Mattila:

- Päädyttiin tähän ratkaisuun, eli tavallaan ulkoistettiin nämä palvelut, koska omien mökkien hoitaminen sitoo resursseja ja tällä tavalla me saadaan tasokkaat palvelut, ja ulkopuolisen hoidettavana, ja meidän kannalta vaivattomasti.

Lomaosakemuoti alkoi vuosituhannen vaihteessa, kun suurten yritysfuusioiden yhteydessä firmat päättivät luopua kaikesta ylimääräisestä, myös rapistuvista lomakylistä. Velvoitteet työntekijöiden virkistäytymiseen kuitenkin säilyivät.

Apuun riensivät lomaosakekauppiaat, joista esimerkiksi Holiday Club on tähän mennessä haalinut asiakkaikseen 15 pörssiyhtiötä ja viisi suurta ammattiliittoa.

- Kyllähän tämä on meille erittäin tärkeää ollut, koska tätä kautta me saavutetaan lähes 700 000 suomalaista taloutta. Kyllä meillä on jatkuvasti enemmän ja enemmän kiinnostuneita. Meillä on käynnissä noin 15 - 20 miljoonan euron edestä neuvotteluja tällä hetkellä, kertoo Holiday Clubin toimitusjohtaja Vesa Tengman.

Nyt eletään sesonkiaikaa myös yritysten ja liittojen lomakohteissa: PAM uskoo lomaosakkeidensa käyttöasteen nousevan alkuvuoden noin 60 prosentista vielä 90 prosenttiin.

Lomaosakkeiden jälleenmyyntiarvo on usein vain puolet listahinnasta. Tämä ei kuitenkaan huolestuta PAMin Jukka Mattilaa:

- Totta kai sitä on mietitty, mutta kyllä nämä meillä on pitkän ajan sijoituksia. Eikä meillä nyt ole siitä huolta että näistä oltaisiin luopumassa, kyllä me ollaan ajateltu, että näitä tarjotaan meidän jäsenille pitkään.

Lähteet: YLE Uutiset