Viking Linen ympäristötuki etenee

Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta puoltaa enintään 28 miljoonan euron ympäristötukea Viking Linen uudelle matkustaja-alukselle. Raha-asiainvaliokunta päätti tiistaina puoltaa esitystä, jonka mukaan liikenne- ja viestintäministeriö voi myöntää alukselle ympäristötuen.

talous
Viking Linen uuden STX:n Turun telakalta tilaaman aluksen profiilikuva.
Havainnekuva Viking Linen uudesta laivasta.STX

Viking Line ja STX Finland ovat solmineet esisopimuksen uuden sukupolven risteilylautasta, jonka hinta on noin 240 miljoonaa euroa. Viking Line on pitänyt sopimuksen ehtona valtion ympäristötuen saamista.

Viking Linen suunnittelema uusi laiva käyttäisi polttoaineenaan LNG:tä eli nesteytettyä maakaasua. Se on tarkoitus luovuttaa vuonna 2013. Laivatilausta odottelee STX:n Turun telakka.

Liikenne- ja viestintäministeriön päätös on ehdollinen, kunnes EU-komissio on hyväksynyt tukiohjelman ja Viking Linen hakemuksen.

Raha-asiainvaliokunta päätti myös, että liikenne- ja viestintäministeriö voi myöntää enintään kahden miljoonan euron suuruisen ympäristötuen Gaiamare-yhtiölle rahtiliikenteeseen käytettävään monitoimialukseen.

Viking Line oli hakenut ympäristöperusteista tukea 30 miljoonaa euroa ja Gaiamare 2,5 miljoonaa euroa. Yhteensä haettu tukimäärä kuitenkin ylitti valtion talousarviossa myönnetyn 30 miljoonan euron valtuuden.

Lähteet: YLE Uutiset