Vuokatti huippuhiihdon kehtona

Suomessa on tilaa vain yhdelle maastohiihdon keskeiselle valmennuskeskukselle, sanoo YLE Urheilun asiantuntija Jarmo Punkkinen. Vuokatti on hänen mukaansa asemansa sellaisena ansainnut, ja sitä pitäisi vahvistaa edelleen.

Vuokatti
YLE/ Paula Hiljanen

Yhtenä selkeänä osoituksena Vuokatin asemasta suomalaisen huippuhiihdon kehtona Punkkinen pitää vuoden vaihteessa alkavan Tour de Skin hiihtäjävalintoja. Puolet Suomen joukkueesta on Kainuusta tai kainuulaisten hiihtoseurojen riveistä. Hänen mukaansa johtavan valmennuskeskuksen asemaan pääsy on vaatinut vuosikymmeniä kestäneen kovan työn.

- Vuokatin urheiluopisto sai tuekseen hiihtolukion jo 1970-luvulla, nykyään urheilijoilla on vielä suora koulutuspolku ammattiin ammattikorkeakoulun kautta. Tämä, olosuhteet, Hiihtoliiton panostukset, valmennus ja hyvin hoidetut seurat paitsi vetää urheilijoita puoleensa on myös saanut hiihtäjiä jäämään lukion jälkeen Kainuuseen.

Punkkisen mielestä asialla on kuitenkin kääntöpuolensa. Vuokatti on jopa liian vahva.

- Muualta olevilla hiihtäjillä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia, ja heidän urakkansa huipulle pääsemiseen on usein kovemman työn takana. Asema tuo mukanaan myös kateutta. Vuokatti ei ole myöskään täysin hyödyntänyt asemaansa. Hiihtäjien menestys on toki parasta markkinointia mutta myös muun strategian ja kehitystyön tulisi olla vahvemmin tukena.

Vuokatti ykkösenä, muut kasvattajaseuroina

Maastohiihtomenestys tulevaisuudessa on pitkälti kiinni oikeista valinnoista.

- Vuokattia on vahvistettava edelleen keskeisenä valmennuskeskuksena. Muualla maailmassa ymmärretään ehkä paremmin se, että voimat on keskitettävä selkeästi ja järjestettävä muu toiminta tukemaan menestystä. Vuokatti siis ykkösenä ja muualle pienempiä keskuksia, jotka ovat enemmänkin kuin kasvattajaseuroja.

Punkkisen mielestä kilpailua tarvitaan, mutta se olisi syytä käydä ladulla.

- Maastohiihdossa on Suomessa kuitenkin vähän oikeasti maailman huipulle tähtääviä urheilijoita. Siksikin voimien keskittäminen on järkevää. Sitäpaitsi Vuokattia vastaan ei kannata kilpailla, siinä jää kakkoseksi.

Lähteet: YLE Kainuu / Jarmo Nuotio