1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vuodevaatteet

Näin nitistät pölypunkit

Saunan kuumuus ja pakkasen purevuus, siinä lääkkeet tämän kutsumattoman vieraan karkoitukseen.

Kuva: YLE

Monessa taloudessa tehdään suursiivous ennen joulua. Siihen kuuluu usein myös petivaatteiden tuuletus. Ne kannattaakin aina silloin tällöin viedä ulos, jotta kutsumattomat vieraat, kuten pölypunkit, saadaan nitistettyä. Pikainen tuuletus ei näihin sitkeisiin hämähäkkieläimiin pure. Marttojen erikoiseneuvoja Tuula Kylä-Laaso kertoo, että kuuma ja kylmä ovat toimivat ääripäät häätöurakassa.

- Esimerkiksi -18 asteessa pölypunkit kuolevat kun vuodevaatteita tuuletetaan 24 tuntia. -28 asteen pakkasella kuuden tunnin tuuletus riittää. Tuulettaessa vuodevaatteet voi vaikka suojata muovilla. Riittää, että ne ovat kylmässä riiittävän ajan, kertoo Kylä-Laaso.

Nopeammin häätö toimii saunassa, jossa yksi tunti 60 asteessa riittää.

- Petivaatteet voi vaikka laittaa saunaan ensin ja hyödyntää sitten löylyt menemällä itse kylpemään. Ei tarvitse sitten erikseen lämmittää saunaa tätä toimenpidettä varten, toteaa Kylä-Laaso.

Lämpö- tai pakkaskäsittelyn jälkeen vuodevaatteet kannattaa vielä ravistella tai imuroida. Myös 60-asteinen pesu tehoaa jälkikäsittelynä punkinraatoihin.