Koristeellinen joulu on vielä nuori

Jouluun kuuluu paljon perinteisiä koristeita kuten olkipukki, himmeli ja tuomaanristi. Mutta mikä on vanhin suomalainen joulukoriste? Yksiselitteisen vastauksen löytäminen on hankalaa, koska ensin pitää päättää mitkä lasketaan joulukoristeiksi.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Koristeellinen joulu Suomessa on vielä kovin nuori. Joulukuuset ja tontut alkoivat yleistyä vasta 1800-lopulla, kertoo Heinolan kaupungin museonjohtaja Kari-Paavo Kokki.

- Sitä ennen oli jo kyllä jo jonkinlaista joulukoristelu esimerkiksi jouluoljet lattialla. Olkihimmeli on hyvin vanhaa perua ja vaikka sitä pidetään hyvin suomalaisena koristeena, niin sitä esiintyy myös Ruotsissa. Olkikoristeet liittyvät tietysti talonpoikaiskulttuuriin, toteaa Kari-Paavo Kokki.

Yksi perinteinen suomalainen joulukoriste on tuomaanristi, jota esiintyi aikanaan hyvin kapealla alueella ruotsinkielisessä Turunmaan saaristossa. Heinolan museonjohtaja Kokki kertoo, että joidenkin koristeiden alkuperä pystytään selvittämään hyvin tarkkaan.

- Paljon on kuitenkin sellaista, jonka alkuperää on vaikea selvittää. Tämä johtuu siitä, että joulu on sellainen juhla joka muuttuu kokoajan. Meillä on joulussa hyvin paljon vanhaa, mutta myös uutta. Välillä joku asia menee pois muodista ja tulee taas muotiin myöhemmin uudestaan.

Olkipukkia on veikattu erääksi vanhimmista suomalaisista joulukoristeista ja sen epäillään tulleen Suomeen Ruotsista.

- Se liittyy tähän joulupukkihahmoon ja se ei ollut mikään ystävällinen hahmo. Se ei ollut se keskieurooppalainen Pyhä Nikolaus vaan se oli alkujaan kulkuehahmo. Aikuiset miehet pukeutuivat hieman jopa pelottaviin vaatteisiin. Pantiin lehmän sarvet päähän, tehtiin oljesta naamari ja käännettiin turkki väärinpäin. Sen jälkeen kierrettiin talosta taloon ja haluttiin ruokaa ja juomaa. Tehtiin pientä kiusaa jos ei saatu.

Heinolan kaupunginmuseossa on esillä joulu-aiheinen näyttely 6. tammikuuta asti. Esillä on eri aikakausien joulukortteja, koristeita ja kattauksia. Museo on avoinna ti, to-su klo 12-16 ja ke klo 12-20. Ma suljettu.