Markkinaoikeus: Puolustusvoimien kenkätilaus Sievin Jalkineelle

Markkinaoikeus on hylännyt armeijan varsikenkätilauksesta tehdyn valituksen. Urho Viljanmaa Oy oli valittanut Sievin jalkineen Puolustusvoimilta saamasta kenkätilauksesta. Samalla myös Markkinaoikeuden määräämä väliaikainen kielto raukeaa.

Sievin jalkine
Kuvassa Vuokko Hietala tekee kenkää Sievin Jalkineen tehtaalla.
Vuokko Hietala valmistaa kenkää Sievin Jalkineella.Sievin Jalkine

Urho Viljanmaa Oy ei aio valittaa markkinaoikeuden päätöksestä. Markkinaoikeus määräsi valittajan korvaamaan Puolustusvoimien oikeudenkäyntikulut. Urho Viljanmaa Oy on ilmoittanut, ettei se aio valittaa markkinaoikeuden päätöksestä.

Sievin Jalkine sai huhtikuussa Puolustusvoimilta noin 60 000 maihinnousukengän tilauksen. Tilauksesta kilpaillut yhtiö valitti päätöksestä Markkinaoikeuteen.

Armeijassa alokkaiden varsikengistä on ehtinyt jo tulla pulaa, kun uusien kenkien hankinta jäädytettiin heinäkuussa markkinaoikeuden käsittelyn ajaksi. Lisääntynyt kumisaappaiden käyttö on lisännyt näkynyt alokkaiden lisääntyneinä rasitusmurtumina ja iho-ongelmina.

Sievin jalkineen konsernijohtaja Markku Jokinen kommentoi, että päätös vaikuttaa oikeudenmukaiselta. Hän oli yllättynyt, että tuolta pohjalta Urpo Viljamaa Oy lähti alun perin valitusta tekemään. Puolustusvoimat hylkäsi hänen mukaansa laadun perusteella kilpailijan tarjouksen ja päätyi valitsemaan Sievin jalkineen tuotteet.

Markkinaoikeuden päätöksen jälkeen Sievin Jalkine keskustelee Puolustusvoimien hankinnan kanssa. Ainakin valitusaika joudutaan odottelemaan ennen mitään käytännön toimia.

Takaiskusta on toivuttu

Kun Puolustusvoimien tilauksesta tehtiin alkuvuodesta valitus, tilanne oli Sievin Jalkineelle harmillinen, toteaa Markku Jokinen. Yhtiössä mietittiin, miten tilauksen pysähtyminen voitaisiin korvata.

- Meillä on ollut onnea ja menestystä, koska olemme tästä huolimatta pystyneet toimimaan täydellä kapasiteetilla. Kaikkiea ennakoitu kasvua ei silti vielä tullut eli kaikkia aiottuja työntekijöitä ei tälle vuodelle pystytty palkkaamaan. Nyt kun raivokkaasti tehtiin myyntityötä, ollaan entistä paremmassa iskussa.

Ennätystulos syntymässä

Liikevaihto nousee tänä vuonna kaikkien aikojen parhaaksi. Viime vuonna liikevaihto oli noin 44 miljoonaa ja nyt se nousee reippaasti yli 50 miljoonan.

Sievin Jalkine on tehnyt yhteistyötä Puolustusvoimien kanssa 1960-luvusta lähtien. Pääosa armeijan kengistä tuona aikana on tehty Sievissä. Lisäksi nyt ruotsalaissotilaat kulkevat sieviläisjalkineissa. Lähes kaikki Ruotsin armeijan nahkakengät on runsaan kymmenen vuoden ajan toimitettu Sievistä.

Seuraava vuosi Sievin Jalkineen näkökulmasta näyttää hyvältä. Yhtiö haluaa tasaista kasvua. Myös suhdanteet ovat hyvät. Nykyinen 550 työntekijän määrä kasvanee ensi vuonna, ennakoi konsernijohtaja.

Sievin Jalkine valmistaa Sievissä ja Oulaisissa pääasiassa työ- ja turvakenkiä. Kapasiteetti on miljoona kenkäparia vuodessa ja 4500 kenkäparia päivässä. Yhtiö otti keväällä käyttöön laajennuksen.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa