Etyj: Unkari vaarantaa lehdistönvapauden

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin mukaan Unkarin uusi medialaki vaarantaa lehdistönvapauden. Maanantaina hyväksytty laki antaa hallitukselle mahdollisuuden vaientaa kriittiset äänet ja estää poliittisen keskustelun, Etyj varoittaa.

Ulkomaat

Uuden lain perusteella viestintävirasto ja medianeuvosto saavat laajat valtuudet valvoa niin televisio- ja radiokanavia, sanomalehtia kuin internetsivustojakin. Ne voivat puuttua tiedotusvälineiden sisältöihin, asettaa rajoituksia ja määrätä sakkoja sekä loukkaavaksi katsotusta uutisoinnista että poliittisen tasapuolisuuden puutteesta. Hallitseva oikeistolainen Fidesz-puolue on miehittänyt kummankin elimen johtopaikat omilla tukijoilaan.

Uuden lain perusteella viranomaiset voivat myös tutkia toimitusten työvälineet ja muistiinpanot sekä pakottaa toimittajat paljastamaan tietolähteensä kansallisen turvallisuuden nimissä.

Etyjin mukaan toimittajien on mahdotonta tietää etukäteen, koska he rikkovat lakia, sillä säädökset on laadittu niin ylimalkaisesti.

Lähteet: AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus