Perushoitaja tuomittiin elinkautiseen vankeuteen

Helsinkiläinen perushoitaja Aino Nykopp-Koski on tuomittu elinkautiseen vankeuteen viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä. Helsingin käräjäoikeus antoi tuomionsa Suomen rikoshistorian laajimmassa sarjamurhajutussa iltapäivällä.

Kotimaa
Aino Nykopp ja asianajaja Heikki Lampela
YLE
Aino Nykopp ja asianajaja Heikki Lampela
Helsingin käräjäoikeus on tuominnut helsinkiläisen perushoitajan Aino Nykopp-Kosken elinkautiseen vankeuteen viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä. Tuomittu kiistää edelleen teot. Jutun käsittely jatkuu hovioikeudessa.

Oikeus piti Nykopp-Koskea syyllisenä syyttäjien kuvailemiin lääkemyrkyttämisiin jo toukokuussa antamassaan välituomiossa.

Käräjäoikeus julkisti perushoitajalle tehdyn mielentilatutkimuksen johtopäätökset jo marraskuun lopulla. Sen perusteella perushoitaja todettiin toimineen täydessä ymmärryksessä, kun hän antoi myrkytystarkoituksessa lääkkeitä hoitamilleen vanhuksille ja yhdelle työkaverilleen vuosina 2004 - 2009.

Tuomitun asianajaja Heikki Lampela kertoi naisen pitävän itseään edelleen syyttömänä ja aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen. Lampelan mukaan Nykopp-Kosken katsoo, että oikeudessa on annettu vääriä tietoja.

Mielentilatutkimuksen mukaan Nykopp-Koski kykeni persoonallisuushäiriöstään huolimatta ymmärtämään tekojensa vaikutuksen ja merkityksen. Rikosoikeudellisesti nainen toimi täydessä ymmärryksessä eli hän on syyntakeinen.

Syyttäjät vaativat Nykoppin tuomitsemista murhista ja murhien yrityksistä. Perushoitaja itse on kiistänyt teot johdonmukaisesti. Nainen on istunut tutkintavankeudessa jo yli puolitoista vuotta.

Lähteet: YLE Uutiset