Ostosvilinässä odotti elävä jouluseimi

Maria, Joosef, paimen, kuningas ja enkeli tervehti Kokkolan Chydenia-kauppakeskuksessa keskiviikkona kiireisiä shoppaajia. Elävien näyttelijöiden miehittämä jouluseimi jäi osalta ohikulkijoista huomaamatta, osa oli sanomasta mielissään.

Jouluseimi
Jouluseimiasetelma.
Asetelmassa Jeesusta esitti nukke ja muita hahmoja seurakuntalaiset ja seurakunnan työntekijät.YLE / Aki Kopsala
Elävä jouluseimi.
Katso Heini Holopaisen toimittama juttu (1:45) kuvaus ja editointi Aki Kopsala

Asetelman henkilöt ovat seurakunnan työntekijöitä ja seurakuntalaisia. Myös monikulttuurisuus näkyy vahvasti, vuoronsa saavat myös muun muassa Myanmarin karenilaiset ja sudanilaisia. Tempauksen järjestää Kokkolan suomalaisen seurakunnan lähetys- ja ulkomaalaistyö.

- Jouluseimiperinne on läntisessä kirkossa hyvin vahva ja se juontaa juurensa aina 1200-luvulle. Tänä päivänä näkee jouluseimiä laidasta laitaan, on miniatyyrikokoisia nukkekotiseimiä ja sitten tällaisia eläviäkin, kertoo seurakuntapastori Koskinen.

Hiljainen asetelma

Seimiasetelma on kuin hiljainen pysäytyskuva Chydenia-ostoskeskuksen vilinässä.

- Moni ei edes huomaa sitä, toiset taas ehkä näkevät sen ja hyvä niin. Joillekin se voi merkitä hiljaista hetkeä ja pysähdystä, Koskinen uskoo.

Vaikka materiaalin ja lahjojen suurelta määrältä ei nykyjouluina voi välttyä, ei joulun todellinen sanoma ole ihmisiltä päässyt unohtumaan, toivoo Koskinen.

- Siitä kielivät ainakin täydet rivit joulukirkossa ja jouluaaton hartaudessa sekä vuosikymmeniä järjestetyt, huippusuositut kauneimmat joululaulut.

Moni juhlii joulua

Kokkolan seurakunnan ulkomaalaistyöntekijä Natalia Haposen mukaan seimen monikulttuurisuus on tarkoituksellista.

- Näin näemme, että lähes kaikki kansat juhlivat joulua. Tässä jouluseimiasetelmassa henkilöt vaihtuvat, juuri nyt vuoroaan vetävät burmalaiset. Yksi vuoro kestää 45 minuuttia, Haponen kertoo.

Elävässä, mutta hiljaisessa jouluseimiasetelmassa tiivistyy joulun sanoma, Jeesuksen syntymä, toivoo seurakuntapastori Asmo Koskinen.

Kaustislainen Katariina Yli-Soini pysähtyi asetelman äärelle mielellään.

- No minun mielestäni on hienoa, että tämmöinen on täällä kauppakeskuksessa, että ihmiset pysähtyisivät itse joulun sanomaan. Huomasin kyllä, että osa ihmisistä jopa kiersi seimen kokonaan. Minä halusin pysähtyä ja ottaa valokuvan muistoksi, toteaa Yli-Soini.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa