Palkansaajien keskusjärjestöt tyrmäävät veroesityksen

Eilen julkistettu verotyöryhmän esitys on saanut kriittisiä kommentteja palkansaaja-keskusjärjestöiltä. Kaikki kolme järjestöä - SAK, Akava ja STTK - tuomitsevat etenkin Hetemäen työryhmän ehdottaman yritysten yhteisöveroprosentin alentamisen.

talous
STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää.
STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää.YLE

Akava kiittää esitystä verotuksen painopisteen siirtämisestä muuhun kuin työtulojen verottamiseen. SAK:n mielestä verotuksen keventämisessä pitäisi suosia pieni- ja keskituloisia ja STTK:ssa puolestaan nähdään, että esitykset ajaisivat keskituloiset palkansaajat ahtaalle.

Palkansaajapuolen mielestä ehdotus yritysten maksaman yhteisöveron alentamisesta nykyisestä 26 prosentista 22:een ei ole tässä talous- ja velkatilanteessa perusteltua.

Työantajien EK puolestaan pitää jopa kyseistä neljän prosenttiyksikön huojennusta riittämättömänä. EK:n tavoite on 20 prosenttia.

Ylen Aamu-tv:ssä keskiviikkona vierailleen Elinkeinoelämän keskusliiton johtajan Jussi Mustosen mukaan esityksen kokonaisuus on kuitenkin hyvä.

- Kokonaisuus on ihan oikeansuuntainen. Siinä ideana on viime kädessä edistää työllisyyttä ja talouskasvua ja juuri näitä me tulemme tarvitsemaan tulevina vuosina, Mustonen sanoo.

Lähteekö Suomi verokisaan EU:ssa?

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää näkee osan ehdotuksista uhkana hyvinvointipalveluille. Mäenpään mielestä esityksissä on merkkejä EU:n sisäisestä verokilpailusta.

- Nämä esitykset kyllä vievät meitä eurooppalaisen verokilpailun kärkeen ja lisäävät myös painetta julkisten palvelujen leikkaamiselle. Tämä ei ole hyvä linja. Ei ole hyvä, että Euroopan unionissa ylipäätään verokilpailulla pyritään houkuttelemaan yrityksiä. Se ei ole oikea linja, vaan pitäisi saada yhdenmukaista verotusta koko Euroopan alueelle.

Akavan kannanotossa kiitetään työryhmän ehdotusta verotuksen painopisteen siirtämisestä työtulojen verotuksesta välillisiin veroihin. Verotuksen keventäminen varsinkin ylemmissä palkkaluokissa on aina ollut Akavalle sydänasia.

Nyt järjestö toteaa, että vaikka kokonaisverorasitus onkin Suomessa kireä, ei tässä taloustilanteessa ole realistista tavoitella yleistä verotason keventämistä.

"Kehityssuunnan pitäisi olla toisin päin"

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mielestä esitykset veisivät verotusta tasaveron suuntaan, kun kehityksen pitäisi olla päinvastainen.

- Tämä työryhmän esitys vie selkeästi tulonjakovaikutuksia ja verotusta entistä enemmän tasaveron suuntaan. Tässä mielessä kehityssuunnan pitäisi olla toisin päin - progressiota pitäisi saada lisää.

Lylyn mielestä ehdotuksista syntyisi niiden toteutuessa yhtälö, joka ei istu tämänhetkiseen taloustilanteeseen.

- Olisiko pitänyt kuitenkin miettiä vähän enemmän sitä, että pienemmällä yhteisöveron kevennyksellä ja maltillisemmalla korkeimpien ansiotulojen verotuksen keventämisellä olisi voitu päästä vähän parempaan lopputulokseen, kun ajatellaan tätä julkisen talouden kestävyysvajekeskustelua.

Lähteet: YLE Uutiset