1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Pakkoruotsi repii jo RKP:täkin

Pakollinen ruotsinkielen opetus jakaa jo ruotsalaista kansanpuoluettakin. Puolueen varapuheenjohtaja Nils Torvalds olisi valmis luopumaan pakkoruotsista. RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ulla-Maj Wideroos tyrmävät Torvaldsin ajatukset. Wideroos on myös hämmästynyt Ylen tilaaman mielipidemittauksen tuloksista.

talous
Nils Torvalds ja Ulla-Maj Wideroos
YLE
Nils Torvalds ja Ulla-Maj Wideroos
Pakollinen ruotsin kielen opetus repii jo suomenruotsalaistenkin rivejä. Ylen tilaaman mielipidemittauksen mukaan liki 40 prosenttia suomenruotsalaista on valmiita luopumaan pakollisesta ruotsin opetuksesta. Myös RKP:n varapuheenjohtaja ehdottaa pakkoruotsin lopettamista.

Keskustelu ns. pakkoruotsista on saamassa uutta suuntaa, kun liki 40 prosenttia suomenruotsalaisistakin on valmiita luopumaan pakollisesta ruotsin kielen opetuksesta. Samaan aikaan myös RKP:n johdossa on alettu epäröidä pakkoruotsin tarpeellisuutta. Puolueen varapuheenjohtaja Nils Torvalds olisi valmis kuoppaamaan koko pakkoruotsin.

- Yksinkertainen totuus on, ettei nykyinen järjestelmä toimi, Torvalds sanoo.

Hänen mukaansa nykyisenkaltainen pakkoruotsi ei auta ruotsinkielisiä, koska tarvittavia palveluja ei kuitenkaan pystytä tarjoamaan ruotsiksi.

- Suomenkielisissä kouluissa ei opita kunnolla ruotsia emmekä saa ruotsiksi niitä palveluja, joihin meillä on oikeus, Torvalds sanoo.

Torvaldsin mielestä pakollista kouluopetusta tärkeämpää olisi taata palvelujen saatavuus. Hän arvioi, että myös Ylen kyselyssä näkyy kaksikielisillä alueilla asuvien suomenruotsalaisten arkipäivä.

- Suurin osa niistä, jotka ovat valmiita luopumaan ruotsin kielen opetuksesta, asuvat ruuhka-Suomessa. He näkevät, ettei nykyinen systeemi toimi.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ulla-Maj Wideroos sanoo olevansa yllättynyt asiasta.

- Viime aikojen keskustelu on loukannut ruotsinkielisiä. Tämä on reaktio väitteisiin, joiden mukaan ruotsi ei olisi tasa-arvoinen kieli suomen kanssa, Wideroos arvioi.

Wideroos viittaa muun muassa Ylen taannoiseen Pakkoruotsi-iltaan.

- Sain paljon viestejä siitä, kuinka loukkaavaa se keskustelu oli, Wideroos sanoo.

Wideroos on myös pahoillaan puolueen varapuheenjohtajan kannanotoista. Hän sanoo olevansa "täydellisesti eri mieltä" Torvaldsin kanssa.

- Tähän asti vain perussuomalaiset ovat vaatineet hyötyruotsin poistamista. Miksi sitten nyt RKP:n varapuheenjohtaja, Wideroos kysyy.

Hän olisi myös toivonut, että Torvalds olisi ottanut asian esiin puolueen omissa kokouksissa.

- Nyt sitten joulun alla ja yhtäaikaa tämän mielipidemittauksen kanssa hän haluaa kertoa kannastaan julkisuudessa, Wideroos paheksuu.

RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin ilmoitti keskiviikkoiltana YLE Uutisille olevansa asiassa samoilla linjoilla Wideroosin kanssa.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyri Rantala

Lue seuraavaksi