1. yle.fi
  2. Uutiset

Afrikassa onkin kaksi norsulajia

Kansainvälinen tutkijaryhmä on todennut, että Afrikassa elää yhden sijasta kaksi norsulajia. Geeniensä perusteella savanninorsu ja metsänorsu ovat yllättävän kaukana toisistaan.

luonto
Savanninorsuperhe aterioi Masai Marassa Keniassa.
Savanninorsuperhe aterioi Masai Marassa Keniassa.EPA/ STEPHEN MORRISON

Tutkijat ovat uumoilleet jo vuosikymmenen, onko afrikannorsua kaksi eri lajia, ovathan savannilla elävät norsut selvästi metsissä eläviä norsuja kookkaampia.

Vahvistus tuli geenitutkimuksessa. Saksalaiset, englantilaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat vertailivat keskenään aasian- ja afrikannorsun, mammutin ja Amerikassa eläneen mastodontin DNA:ta.

Tutkimuksessa todettiin, että Afrikassa elävien norsulajien DNA:t poikkeavat tosistaan yhtä paljon kuin aasiannorsun DNA mammutista.

Havainto kahdesta eri norsulajista voi auttaa norsujen elinolojen kohentamista. Norsujen tilanne Afrikassa on kahtalainen.

Maanosan eteläpuolella norsupopulaatiot kasvavat niin nopeasti, että eräät maat ovat jo alkaneet säädellä niitä. Afrikan keski-ja länsiosassa norsukannat ovat huvenneet lähinnä salametsästyksen takia.

On nähtävissä, että uhanalaiseksi on joutumassa metsänorsu (Loxodonta cyclotis), kun taas savanninorsun (Loxodonta africana) tilanne on paljon parempi.

Tutkimus on julkaistu Public Library of Science Biology -tiedelehdessä ja siitä kertoo BBC.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi