1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jopa 17 000 lentoa peruuntui perjantaina Euroopassa

Suuri osa Euroopan lentoliikenteestä on pysähtynyt. Perjantain aikana peruuntui jopa 17 000 lentoa Euroopan ilmatilassa, arvioi ilmatilaa valvova Eurocontrol. Irlanti, Ruotsi ja Norja ovat kuitenkin ilmoittaneet lieventävänsä lentämisen rajoituksia ilmatiloissaan.

Tuhkapilvi kuvattuna ilmasta. Kuva: Reuters-tv

Normaalina päivänä Euroopan ilmatilassa lennetään 28 000 lentoa, mutta tänään perjantaina lentojen määrä jää Eurocontrolin mukaan noin 11 000:een. Atlantin ylittäviä lentoja saapuu Eurooppaan tavallisena aamuna noin 300, mutta perjantaina vain runsaat sata pääsi perille.

Eurocontrol arvioi, että lauantaina pystyttäisiin lentämään 12 000 - 13 000 lentoa.

Suuri osa Euroopan maista on sulkenut ilmatilansa kokonaan tai osittain tulivuoren syöksemän tuhkan vuoksi. Ilmatila suljettiin kaikissa Pohjoismaissa Islantia lukuun ottamatta.

Osa maista hellittämässä rajoituksia

Irlanti ilmoitti päivällä avaavansa ilmatilan osassa maata, kertoo uutistoimisto AP. Dublinin ja Corkin lentokentät avataan taas liikenteelle.

Sekä Ruotsi että Norja avasivat osan ilmatilastaan perjantaina, mutta vain tilapäisesti.

Baltian maat sulkivat ilmatilansa

Perjantaina Baltian maat sulkivat ilmatilansa ja Itävalta ilmoitti sulkevansa omansa asteittain iltapäivästä alkaen.

Suljettuina ovat Hollannin, Belgian ja Sveitsin ilmatilat kokonaan sekä Ranskan ja Saksan pohjoisosat. Puolan ilmatila on suljettu lukuun ottamatta Rzeszowin lentokenttää. Tshekissä suljettiin osa ilmatilaa ja Prahan lentokenttä. Slovakia sulki ilmatilansa liikenteeltä kello 16 Suomen aikaa alkaen, kertoo uutistoimisto AFP. Unkari puolestaan sulkI ilmatilansa kello 20 Suomen aikaa.

Britannian ilmatila suljettiin torstaina kello 14 Suomen aikaa, ja se pysyy suljettuna ainakin lauantaiaamuun asti. Esimerkiksi Lontoon kaikki viisi pääkenttää, mukaan lukien Euroopan vilkkain kenttä Heathrow, on suljettu. Britannia kuitenkin sallii lentoja Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa.

Ranskassa Pariisin kaksi päälentokenttää Charles de Gaulle ja Orly suljettiin keskiyöllä Suomen aikaa.

Saksassa on suljettu 11 kaikkiaan 16 kansainvälisestä lentokentästä. Muun muassa Berliinin, Frankfurtin, Hampurin, Kölnin ja Düsseldorfin lentokentät on suljettu. Bulgariassa pääkaupungin Sofian lentokentän lähes kaikki lennot on peruttu.

Eurooppa jäi miltei eristyksiin

Tuhkapilven aiheuttama haitta lentoliikenteelle heijastuu kaikkialle maailmaan. Esimerkiksi Kiinan valtiollinen lentoyhtiö Air China on perunut lentojaan Eurooppaan. Myös muun muassa Yhdysvaltojen kaupungeista, Tokiosta, Dubaista ja Hongkongista on peruttu lentoja pohjoiseen Eurooppaan ja Brittein saarille.

Kaaoksella on vaikutuksensa sijoitussalkuissakin. Iltapäivällä British Airwaysin, Lufthansan ja Air France-KLM:n osakekurssit olivat pudonneet prosentin pari – Finnairin osake oli yli neljän prosentin laskussa.

Tulivuori syöksee yhä tuhkaa

Eurocontrolin mukaan tuhkapilvi on liikkumassa itään ja kaakkoon päin. Tuhka haittaa lentoliikennettä ainakin seuraavien kahden vuorokauden ajan.

Tulivuori alkoi purkautua Islannin Eyjafjallajökullin jäätiköllä varhain keskiviikkona aamulla ja syöksi tuhkaa ja savua kuudesta yhdentoista kilometrin korkeuteen. Perjantaina tulivuori jatkoi tuhkan syöksemistä eikä osoittanut merkkejä hellittämisestä.

- Tilanne on enemmän tai vähemmän sama kuin eilen. Se purkautuu yhä, sanoi Islannin yliopiston professori Ármann Höskuldsson.

Höskuldssonin mukaan purkaus ei voi jatkua samaan malliin monta päivää, koska magmaa on rajallinen määrä. Hän arvelee purkauksen jatkuvan pari päivää tai kauemmin.